Leo Amici

2023.11.12. 11:24

Józanságért folytatott küzdelmüket mutatták meg Egerben

„Majd holnap. Majd most. Majd holnap” címmel már nyolcadszor léptek színpadra Egerben a komlói Leo Amici Addiktológiai Alapítvány felépülésben lévő függői. A Katolikus Karitász Egri RÉV Szenvedélybetegsegítő Szolgálat vendégei voltak. Megnéztük az előadást.

A komlói Leo Amici Addiktológiai Alapítvány felépülésben lévő függői színházterápiával is gyógyulnak.

Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Valószínűleg nem kell magyarázni a Majd holnap, majd most, majd holnap címet azoknak, akiknek családjában, környezetében van, volt szenvedélybeteg. A szerdai előadás közönsége a Civil Közösségek Házában értette. Függők, hozzátartozók, szakemberek ültek a nézőtéren a kemény őszinteséggel szóló előadást nézve, s többüknek volt bátorsága is kérdezni a bemutatót követő beszélgetésen a Leo Amici Addiktológiai Alapítvány felépülésben lévő függőitől.
„Nincs baj, még van pénzem. Nincs baj, van lakásom. Nincs baj, mindenki ezt csinálja. Nincs baj, ennyi belefér. Nincs baj, majd én megoldom.  Nincs baj.” Amikor ezek a mondatok elhangzanak egy alkohol, drog vagy éppen gyógyszerfüggőtől akkor már baj van, csak még nem elég nagy. A Leo Amici komlói központjában terápiában lévő férfiak is elmondták ezeket a mondatokat minden bizonnyal a családjuknak, környezetükben értük aggódóknak, ám akkor ők még nem tudták, nem ismerték fel, óriási bajban vannak. Ezekkel a mondatokkal kezdődik az előadás, miközben a homályban lévő színpadon bolyonganak a szereplők.

Útjukat, azt a szenvedéstörténetet osztották meg a nézőkkel, ami a szerfüggőséghez vezette őket. Ahány ember, annyi történet, annyi sors, mégis nincs még egy társaság, amelyikben annyi közös lenne, mint a Leoban felépülőknek. Beszéltek is erről nézői kérdésre. Egyikük, Peti mondta el, hogy még soha életében nem kellett ilyen közösségben élnie, alkalmazkodnia. A közösség pedig szembesít, megtart, megtanítja őt felismerni a saját érzelmeit, megtanítja bánni őt azokkal.

A magyar Leo Amici Alapítvány 1992 óta végzi drog- és alkoholfüggők rehabilitációját a festői szépségű erdei környezetben, Komló határában, a Mecsek szívében. A rehabilitációs programunk célja krónikus függők talpra állítása a Tizenkét Lépéses programok filozófiája és a terápiás közösségi elvek szerint működő bentlakásos intézetben.

A közösségről ők így fogalmaznak oldalukon: „Ebben a közösségben együtt vagyunk jóban és rosszban. Az együttlét új, egészséges módjait kialakítva tanulunk élni és fejlődni. Nyitottan és őszintén megosztjuk egymással tapasztalatainkat, erőnket és reményeinket. Megtanulunk törődni magunkkal, társainkkal és a közösséggel. Különbségeink ellenére erős kötelék tart össze minket: a felépülés szándéka.”
Ezt az erős köteléket mutatta meg a szerda esti színházi előadás is, ahol a felépülésben lévők nem nekik megírt mondatokkal, szavakkal igyekeztek megmutatni azt a küzdelmet, amelyet az alkohollal, tudatmódosító szerekkel vívtak, vívnak, hanem saját megélésüket tárták azok elé, akik részt vettek a prograomon. Az előadás utáni beszélgetésen kiderült, a felépülésük nem valami csodálatos és könnyű módszer eredménye. Küzdelem, amelynek célja a változás, egy jobb élet, egy józan élet megteremtése.

Leo Amici, színházterápia
A komlói Leo Amici Addiktológiai Alapítvány színházterápiás előadása Egerben.
Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap


Az egyik néző fel is vetette nekik, hogy tudják-e mi lesz a Leoban töltött hónapok után. Kiderült, pontosan tudják, hogy a józanságukat csak úgy tarthatják meg, ha nem engedik el a megtartó közösségeket. A színpad szélén ülők között többen is voltak, akik korábban Komlón tették le függőségüket, ám ma maguk is a központban dolgoznak segítőként. Maga az intézetvezető, Pataki Zoltán is így került  a Leoba. Az intézmény honlapján olvasható bemutatkozásában így ír erről: 
„Szociális munkás a szakmám, a közösséghez viszont nem ezen az úton, hanem terápiásként csatlakoztam 2007-ben. Azóta józanul élek, felépülő függőként határozom meg magam. 2010 óta dolgozom az Alapítványnál.”
Kérdeztek és őszinte válaszokat kaptak a közönségben ülő függők, hozzátartozók is. Egymás mellett ült a színpad szélén a jogi pályáját, egzisztenciáját elveszítő ember és a fegyházat megjárt önmagát is bűnözőként meghatározó férfi. A közönség számára is egyételmű volt, különbözőségükben is mennyire hasonlóak. Tudnak egymásnak segíteni, ugyanoda tartanak. Egy józan élet felé. A Leóban minden segítséget megkapnak ehhez.

A komlói Leo Amici alapítvány hosszú évek óta ápol szoros kapcsolatot a Katolikus Karitász Egri RÉV Szenvedélybetegsegítő Szolgálattal. Évente eljönnek Egerbe is a RÉV meghívására színházterápiás előadásaikkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában