Születésnap

2023.10.19. 17:27

25 éve ad reményt egy másik élethez az egri RÉV

25 éve, 1998. április 1-jén nyitotta meg kapuit Egerben a Főegyházmegyei Karitász Központ Egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata. A jubileumon a Szent Lajos templomban gyűltek össze segítők, felépültek, hozzátartozók és mindazok, akik az elmúlt több mint két évtizedben segítették a szolgálat embert próbáló munkáját.

Guti Rita

Kohári Szilvia, a Főegyházmegyei Karitász Központ - RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Intézményvezetője.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Szűnjön meg a szenvedélybetegség! – ezt kívánta a születésnaposnak Árvai Ferenc atya, az  Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója  az Egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat fenntartójaként azon az ünnepségen, amelyen a szolgálat fennállásának 25. évfordulóját ünnepelték csütörtökön az egri Szent-Lajos templomban.

Árvai Ferenc, a Főegyház Vármegyei Karitász Központ igazgatója. Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Ternyák Csaba egri érsek, a város képviseletében pedig Farkas Attila alpolgármester is.  Árvai atya a szolgálat dolgozóiról úgy nyilatkozott: az egri révesek a legjobb szamaritánusok, akik nem hagyják magukra a peremre szorultakat akkor sem, amikor azok utcára kerülnek. Jókivánságai között a RÉV klienseire is gondolt, amikor azt mondta:

– Kívánom, hogy felépülhessenek egy boldog életre, amit elraboltak tőlük. S, ti révesek is legyetek boldog révesek!

Az országban, a 2000-es év végére nyolc RÉV jött létre. Ennek a hálózatnak része az egri is, Budapest, Szombathely, Székesfehérvár,  Szekszárd, Debrecen, Győr és Kecskemét mellett. Egerben 1998. április 1-én nyitották ki a kapukat,  hogy a szenvedélybetegségben érintett embereknek – szerhasználóknak és hozzátartozóknak is – szakmai segítséget nyújtanak.
A Főegyházmegyei Karitász Központ Eger intézményeként olyan szolgáltatásokat kínálnak, amelyek a szerhasználat megelőzését, a felépülést és a visszaesés esélyének csökkentését szolgálják.

Arról pedig, hogy milyen lelkesedéssel, odaadással teszik mindezt, meggyőzdhetett mindenki, aki részt vett az ünnepségen, hiszen ott volt a szociálpedagógusi tanulmányait folytató Török Virág is, aki harmadéves egyetemistaként szólt arról, mennyit kapott a RÉV-től nem csak az alatt az idő alatt, amíg gyakorlati idejét náluk töltötte.

Török Virág, RÉV, 25 éves a RÉV
Török Virág egyetemi hallgatóként beszélt arról, hogyan segítette pályaválasztását a RÉV
Forrás: Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

– Huszonegy éves vagyok, még sok minden formálódik bennem, de abban biztos vagyok, hogy megtaláltam a hivatásomat a szociális segítésben, s ebben hatalmas szerepe van az egri réveseknek, akik a Városi Diáktanácson, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumon és nem utolsó sorban a kortárs segítő képzéseken keresztül őszinte odafordulással szólítják meg a fiatalokat. Engem is megszólítottak, hitet adtak. Köszönöm nekik – mondta el beszámolójában Virág.

A résztvevők egy felépülő függő őszinte, önfeltáró vallomásából is megismerhették a RÉV-ben az első pillanattól dolgozó Zelei Andreát és Kohári Szilviát. Szilvia jelenleg az intézmény vezetője.

– A RÉV mozaikszó, a Remény, az Élet és  a Változás kezdőbetűiből áll, s mi kezdetektől azért dolgozunk, hogy reményt adjunk egy másik élethez, bátorságot a változáshoz. Azért dolgozunk, hogy elindíthassuk a hozzánk fordulókat az úton, amely bár élethosszig tart, olykor nagyon fájdalmas lehet, de örömteli, boldog pillanatok felé vezeti azokat, akik elég bátrak, hogy változtassanak – idézte fel Kohári Szilvia. 

Megható pillanat. Egy felépülő függő önfeltáró, őszinte szavait követően dr. Ternyák Csaba érsekkel fogott kezet a jubileumi ünnepségen.
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A negyedszázados jubileumon az intézményvezető sorolta azt a sok millió órát, több ezer klienst és családot tartalmazó számsort, amelyek objektív képet adnak arról, mennyi lelkesedés, erő kell ahhoz, hogy ezt a munkát több mint két évtized után is ugyanolyan lelkesedéssel és tűzzel végezzék, mint az első napon. Beszélt arról, hogy vannak álmaik, ezek között az egyik legfontosabb, hogy támogatott lakhatási lehetőséget teremtsenek, félutas házat hozhassanak létre, ahol a segítségükkel felépülők könnyebben megerősödhetnek.

Kohári Szilvia szavaiból kiderült, mennyire fontosnak tartják a megelőzést, hiszen ott vannak heti rendszerességgel az egri középiskolákban, ahol az ott dolgozó iskolapszichológusokkal együttműködve igyekeznek a kamaszokat segíteni, eljutni azokhoz akik esetleg alkoholista, vagy szerfüggő szülők gyermekeként egyébként nem nagyon tudnak kihez fordulni. Hisznek abban, hogy minden a családban kezdődik, a szenvedélybetegség is, ezért a hozzátartozók támogatása legalább olyan fontos számukra, mint a felépülni akaróké.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában