Ünnep

2023.11.05. 11:05

Kiderült, ki az Év szőlőtermelője a Demjéni Hegyközségben

Jó hangulatú esten értékelték az évet a Demjéni Hegyközség tagsága és családjaik.

Barta Katalin

Idén ifjabb Rostás Kálmán érdemelte ki az Év szőlőtermelője címet

Forrás: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Nehéz gazdasági évet maguk mögött hagyva, szombaton este együtt ünnepeltek Egerszalókon a Demjéni Hegyközség tagjai és családjaik a Dávid Borházban. Menyhárt Lászlótól, a hegyközség elnökétől megtudtuk, az idei szüret után első alkalommal szervezték meg a családias légkörű találkozót azzal a céllal, hogy értékeljék az idei gazdasági évet, átadják az Év szőlőtermelője címet, s hogy a családok baráti beszélgetéssel, borkóstolással, s egy jó vacsorával együtt tölthessenek egy kellemes estét. 

A rendezvényen részt vett Fábián Imre, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkára, aki gratulált a tagságnak a kitartó munkához s egyben támogatásáról biztosította a szervezetet. 

Menyhárt László köszöntőjében elmondta, a tavaszi, nyári optimista prognózisokhoz képest nagyon nehéz évet  zártak a területen gazdálkodó szőlészek. A művelés, a kártevők elleni védekezés minden korábbi esztendőnél nagyobb ráfordítást igényelt, a felvásárlási árak sajnos idén sem tükrözték a befektetett munkát és energiát. Ennek ellenére van mit ünnepelni, hiszen a kitartó gazdák a veszteségek ellenére is példás munkát végeztek. Első alkalommal adták át az Év szőlőtermelője címet, amit idén ifjabb Rostás Kálmán vehetett át Fábián Imrétől. 

Ezt követően a házigazda Varga Dávid, az Egerszalóki Hegyközség borásza köszöntötte a vendégeket és kívánt jó szórakozást. Az arra kíváncsiakat rövid pincelátogatásra invitálta, bemutatta a családi pincészetet, és néhány gondolatban összegezte az ágazat jelenlegi helyzetét is. Elmondta, a csodák ideje elmúlt, s úgy vélte, azok a gazdák, akik egy hektárnyi területről száz mázsa alatti termésre tesznek szert, ma már nem tudnak veszteség nélkül gazdálkodni, így sokuk kénytelen felhagyni a szőlőműveléssel. 

Az est további részében megkóstolták az idei új bort, majd a vacsora alatt a Varga pincészet legkülönlegesebb borait is megízlelhették. A találkozó baráti beszélgetéssel zárult. 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában