Ünnep

2023.11.17. 15:20

Koszorúztak, díjakat adtak át a 70 éves egri Szilágyiban az Erzsébet napon + fotók

Hetvenedik születésnapját ünnepelte hagyományos Erzsébet-napi rendezvényén az egri Szilágyi Erzsébet gimnázium.

Hornyák Réka

Koszorúzással emlékeztek a Szilágyiban

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Reggel kilenc órakor az iskola udvarán a névadó szobránál koszorúzással kezdődött az ünnepség az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégiumban

– A mai napon kettős ünnepünk van. Születésnapunk van, mert hetven éves az iskolánk és névnapunk, mert ma van Erzsébet, iskolánk névadójának ünnepe – mondta köszöntőjében Rázsi Botond, a Szilágyi intézményvezetője.  – Az én felfogásomban a születésnap egy családi ünnep, melyet az ember a családtagjaival, rokonaival ünnepel, személyesen, meghitten. A névnap viszont a nyilvánosságé. Azt az emberek a munkahelyen, a barátokkal is ünneplik, ahol többen is be tudnak vonódni az ünneplésbe. A nevünk, amellyel rendelkezünk nagyban befolyásolhat minket, a személyiségünket, ugyanis minden névnek megvan a saját jelentése. Az Erzsébetnek, a mi névadónknak jelentése Isten az én esküm, Isten megesküdött, Isten teljesség. Nem gondolom, hogy kizárólag vallási szál húzódik a jelentésben. Az eskü, a teljesség erős szavak, hiszem, hogy a megismerésük által mi magunk is lehetünk a saját fogadalmunk és kiteljesedhetünk – tette hozzá.

Az ünnepen 20 kiváló diák vehetett át elismerést az intézményvezetőtől. Hagyományosan ilyenkor adják át a Pro Schola-díjat is.  A Szilágyis Alapítvány kuratóriuma által adományozott legrangosabb elismerés ez a díj, amellyel azoknak a pedagógusoknak, öregdiákoknak a munkáját ismerik el és köszönik meg, akik hosszú éveken át nagyon sokat tettek az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégiumért. A díj rangját emeli, hogy nem minden évben ítéli oda a kuratórium, azonban az idén megtette ezt. A már nyugdíjas dr. Szerdahelyiné Hutter Angella angol és történelem szakos tanár érdemelte ki 2023-ban a Pro Schola-t. Az év tanára pedig a tanári kar szavazatai alapján idén Békési Katalin lett, aki 25 esztendeig volt magyartanár és osztályfőnök a Szilágyiban, jelenleg a kollégiumot vezeti. 

Díszvendégként jelen volt az ünnepségen Ignácz Balázs főispán, aki maga is egykori szilágyis diák volt. 

Az egész napos ünnep fénypontja és egyben zárása a már hagyományos Erzsébet-napi tánc, melyen  idén 151 végzős diák táncolja majd a nyitótáncot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában