Korszerűsítés

2023.11.13. 12:20

Különleges megoldásokat igényelt az Egri Érseki Palota felújítása

A nemes burkolatok emelik az Egri Érseki Palota fényét.

Molnár Helga

Az Egri Érseki Palota

Forrás: magyarepitok.hu

Jelentős történelmi épület átfogó és összetett felújítása ért véget az idei évben. Az Egri Érseki Palota közel tíz évig tartó rekonstrukciója során először a palota középső épületrészének felújítását végezték el a szakemberek, majd a déli szárny és végül az északi szárny építési munkái zajlottak – írja a Magyar Építők honlapján. Az Érseki palota 1740-től Eger város érsekeinek rezidenciája. Az épület első nagyobb elemeinek megépítése Erdődy Antal Gábor püspök és Giovanni Battista Carlone építész nevéhez fűződik. Az 1715-32 közötti építkezésen a mai épületnél kisebb, de feltehetően jóval pompásabb épület készülhetett, kertekkel, medencékkel és madárházzal.

A Palota épületének felújításán dolgozni minden résztvevő cég számára megtisztelő feladat volt, hiszen az 1700-as években épült barokk palota nagyon kiemelt egyházi és turisztikai funkciót tölt be, máig itt lakik a Magyarországi Katolikus Egyház második legfontosabb személyisége, az egri érsek is.

Az épület majdnem 10 évig tartó rekonstrukciója során a megrendelő az elérhető legmagasabb minőséget várta el, kiemelkedően színvonalas anyagokat választott. Ehhez kapcsolódóan az érseki palotában a hideg- és a melegburkolatok felújítása során a folyósokon és a közösségi terekben mészkőlapokat fektettek.

Sérülékeny állapota, építési és szerkezeti megoldásai indokolták, hogy a Palota egyes épített elemeinek visszabontását és az új betonaljzat kialakítását követően egy rugalmas, az esetleges feszültségeket és az ebből fakadó mozgásokat kompenzálni képes rétegrend alakuljon ki, ami megóvja a nagyértékű mészkőlapokat is a károsodástól.

A palota éttermében került sor a 60x60 cm-es kerámia padlóburkolat fektetésére. A munkálatokat a gépészeti akna kialakítása előzte meg a fogadó aljzat alatt, amelyben a víz, áram és a légtechnikai gépészetet helyezték el. Ezt követte a betonozás, a bitumenes vízszigetelés és a hőszigetelés, s végül a burkolati rétegrendet fogadó aljzatbeton kialakítása.

Az intarziás parketta fektetésére a gipszstukkókkal, freskókkal, díszes bútorokkal, fából készült falvédőkkel és nyílászárókkal gazdagon díszített ebédlőben került sor. A melegburkolat kialakítását itt is megelőzte a bontás, majd az aljzat megfelelő rétegrendi kialakítása. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában