Leürítés

2023.11.27. 12:30

Módosult a Tisza-tó őszi leürítése

Az árhullámok miatt a téli vízszint beállítása egy lépcsőben történik.

Molnár Helga

Az elhúzódó árhullámok levonulása miatt a Tisza-tó téli vízszint beállítását oly módon módosítja a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig), hogy az nem két lépcsőben történik, hanem a Kisköre-felső vízmércén mért 620 mínusz 10 centiméteres téli vízszintre – írja a Kötivizig honlapján.

A Tisza-tó őszi leürítését a korábban kiadott ütemterv szerint november 6-án, a Kisköre-felső vízmércén mért 720 centiméteres vízállásnál kedzték meg, amelyet a Tisza folyón levonuló árhullám miatt november 10-én 690 centiméteres vízállásnál felfüggesztettek. A folyón novemberben folyamatosan kisebb árhullámok követték egymást, amely nem tette lehetővé az őszi leürítés folytatását a magas vízhozam és vízszintek miatt. Kiskörénél például a vízszint 50 centiméterrel alacsonyabb a nyárinál, míg Tiszafürednél 40-50-nel magasabb annál.

A folyó vízjárásának előrejelzését figyelembe véve várhatóan november 27-29. közötti időszakban folytatható a Tisza-tó őszi leürítése, melyről külön ütemtervet adnak majd ki.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában