Megemlékezés

2023.11.16. 11:30

Molnár József bejárta a világot, de mindig megmaradt nagyrédeinek + fotók

Születésének 101. évfordulóján emlékeztek meg Nagyrédén a település festőművészéről.

Szabó István

Molnár Józsefre emlékeztek Nagyrédén

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Molnár József 100+1 elnevezéssel szerdán emlékeztek meg Nagyrédén a településen 101 évvel ezelőtt született festőművészről. Molnár József 1922. november 17-én jött világra, élete során Földünk sok táját bejárta, de mindig megmaradt nagyrédeinek, megőrizte a szülőföldje iránti tiszteletét, és a nagyközség temetőjében nyugszik. 

A művész születésnapja alkalmából kiállítás nyílt a róla elnevezett közösségi színtérben. Közel 50 Molnár József képet, és 8 nagyrédei, illetve nagyrédei gyökerekkel rendelkező alkotó – Gerőffy Gyula, Lángné Gréczi Margit, Maksa Benedek, Nyirfalvi Melinda, Regnier-Bujdosó Andrea, Tóth Péter, Varga József Zsolt és Vibók Ildi – műveit tekintheti meg ingyenesen a nagyközönség november 29-ig. A tárlat megnyitóján Siposné Fodor Judit nagyrédei polgármester emlékezett meg Molnár Józsefről.

– Molnár József a következő gondolatokat fogalmazta meg 2012-ben: Minden művészt nyomaszt a gond, hogy vajon az életműve milyen sorsra jut. Vannak korán elkallódó, lappangó művek. Mások hamar gazdára találnak, ám megvásárlójukkal együtt tűnnek el. Szerencsés esetben az alkotások gyűjteményekbe kerülnek, vagy elajándékozva remélhetnek megbecsülést. Minden alkotásnak saját sorsa van – idézte Siposné Fodor Judit.

A festő 1997-ben 39 festményét ajándékozta Nagyrédének. Ez az anyag hívta életre a rédei galériát, amelynek állománya azóta gyarapodott.

– A község intézményeiben – községháza, iskola, napközi – több képe látható. A művelődési ház előterében az eltelt évtizedek ellenére jó állapotban van az egész falat díszítő sgraffito, amelyet 2019-ben helyi védelem alá vettünk. A házasságkötő termet az egyik főműve, egy márványmozaik kompozíció ékesíti. Önkormányzatunk óvja a Molnár-hagyatékot, a tulajdonunkban lévő félszáz festmény állandó kiállításon látható egyéb időben is. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt a gazdag kiállítást megmutathatjuk a nagyközönségnek, s arra, hogy Nagyréde ilyen kincsekkel rendelkezik. Ez is azt mutatja, hogy Molnár József és a ma élő alkotóink is csodát tesznek, hírét viszik Nagyrédének, a település közösségének, tükrözve községünk szeretetét – fogalmazott Siposné Fodor Judit.

Az esemény díszvendége Moni Morelly grafikusművész, Molnár József lánya volt, és a művész unokája is megjelent több más családtaggal együtt. A rendezvényre ellátogatott dr. Feledy Balázs művészeti író, kritikus. A nap során felavatták a Molnár József Közösségi Színtér új homlokzati feliratát is. Siposné Fodor Judit elmondta, hogy szerették volna még személyesebbé tenni a feliratot, így a művész nevét saját aláírását mintázva formálták meg a felületen. A polgármester és Molnár József lánya megkoszorúzták a festő emléktábláját is. A megemlékezést a Nagyrédei Asszonykórus fellépése tette még hangulatosabbá. 

Molnár József, a lokálpatrióta festőművész a tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte, mestere Bernáth Aurél volt. Számos külföldi tanulmányúton járt, megfordult Krakkóban, Varsóban, Párizsban, Moszkvában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Brüsszelben, több német városban, Csehországban és Görögországban is. Több tucat önálló kiállítást rendezett Budapesten és más magyar városokban, csoportkiállításokon is gyakran vett részt. Munkáit számos alkalommal díjakra érdemesítették. Pályája elejét főként arcképek és figurális kompozíciók jellemzik, utóbb szívesen festett tájképeket, csendéleteket. Murális – közvetlenül fal, mennyezet, vagy más állandó építészeti felület díszítését szolgáló –  alkotásai közül kiemelkedőek mozaikból készült munkái Egerben, Nagyrédén, Szigetszentmártonban és Ópusztaszeren. Néhány műve a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában van, mások közintézményekhez, illetve magángyűjteményekbe kerültek, illetve szülőfalujának adományozta azokat.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában