Régészet

2023.11.29. 06:55

Pápai ólombullát találtak az abasári ásatáson

VII. Ince pápa fém függőpecsétje a templom szentélyének kutatása során került napvilágra.

Szabó István

VII. Ince pápa Abasáron talált ólombullája

Forrás: Magyarságkutató Intézet/Facebook

Az abasári ásatások egyik különleges leletének számít VII. Ince pápa (1404-1406) ólombullája, amely a templom szentélyének kutatása során került napvilágra, írja a Magyarságkutató Intézet weboldalán Ringer István, az intézet Régészeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa. 

– A bulla olyan fém függőpecsét, amellyel a jelentősebb (császári vagy pápai) okleveleket látták el hitelesítés gyanánt. A bulla átvitt értelemben nemcsak a fémpecsétet, de az azokkal ellátott határozatokat, okleveleket is jelentette. A pápai fémpecsétek anyaga a szerénységre és egyszerűségre utaló ólom volt, külalakjukat, megjelenésüket a középkor folyamán az állandóság jellemezte. A bulla előlapján a pápa neve és sorszáma – az abasári példány esetében INNOCENTIVS PP VII – látható, míg hátlapján az apostoli kereszt két oldalán, pontsoros díszítésben az apostolok portréja, a rájuk utaló felirattal – SPASE – szerepel.  A függőpecsétek általában eredeti helyükön, az oklevelekre rögzítve maradtak fenn, kifejezetten ritka, hogy régészeti leletként kerülnek elő. Az abasári apátság jelentőségét mutatja, hogy a források szerint a XIV–XV. század fordulóján IX. Bonifác és XII. Gergely pápák számos alkalommal, változatos ügyekben kiadott leveleikkel értesítették az abasári apátot. A két említett pápa pontifikátusa között a Szent Péter trónján ülő VII. Ince is küldött jelentősebb rendelkezést Abasárra – ezt tanúsítja a személyéhez köthető ritka lelet – írja Ringer István a Magyarságkutató Intézet weboldalán.

Portálunkon már többször beszámoltunk arról, hogy maga az abasári ásatás azért hatalmas jelentőségű, mert az eredményei átírhatják népünk eredetét. Megvan az esély Aba Sámuel sírjának megtalálására. Ez azért fontos, mert az Abák Csaba ágán Attila hun király leszármazottai. Ha egy Aba-nemzetségbe tartozó férfinak meg tudják határozni a DNS-ét, és az megegyezik az Árpádokéval, akik szintén Attila leszármazottainak tartják magukat, akkor kiderülhet, hogy Attila lehet a közös ősünk. Magyarságkutató Intézet munkatársai Mongóliában is feltártak hun sírokat az eredményes vizsgálat érdekében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában