Önfeláldozó munka

2023.11.15. 18:39

Rászorulókért dolgozók munkáját ismerték el Egerben + fotók

Egy embertelen világban emberséget mutatni – a szociális munka napja alkalmából adtak át kitüntetéseket Egerben a városházán.

Szabadi Martina Laura

Dani IstvánJózsefné, az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény Idősek Berva-völgyi Otthonának gondozó munkatársa és Pogonyiné Kiss Irén, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Vármegyei szervezetének elnöke

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Nehéz olyat mondani ami nem elcsépelt és mutatja azt a hálát ami járna az önök munkájáért. Önök a legkiszolgáltatottabb embereknek próbálnak segítséget nyújtani. Legyünk őszinték, vajmi kevés honorárium ez az egy nap a szociális dolgozók köszöntésére. A pandémia és a háború a társadalom egyre szélesebb rétegét érint, ilyenkor eszünkbe jut az a munka amit önök végeznek: egy embertelen világban emberséget mutatni, s ma globális értelemben eléggé embertelen világban élünk – fogalmazott Mirkóczki Ádám polgármester szerdán a városházán, a szociális munka napja alkalmából tartott ünnepségen.

– Hivatás és szolgálat ez, amit senki nem a pénzért választ, önök úgy döntöttek, hogy másokon szeretnének segíteni. A tekintet, a hála ami egy idős beteg ember szemében tükröződik nem tudom, pénzben megfizethető-e. Alulértékelt ez a szakma, a leghálátlanabb de legfelemelőbb munka az önöké. Szomorú, hogy a prioritás élén nem a szociális szektor áll. Pedig egyszer majd a döntéshozók is segítségre szorulnak – fogalmazott a polgármester.

HMM_9901
Mirkóczki Ádám polgármester és Szaniszló Katalin, a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság Család- és Gyermekjóléti Központ családsegítő munkatársa
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az emléknapon polgármesteri díszoklevélben részesült Szaniszló Katalin, a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság Család- és Gyermekjóléti Központ családsegítő munkatársa, a méltatás szerint 1988-ban az Egyesített Szociális Intézményben gondozónőként kezdte pályáját a szociális területen, majd a jogutód Családsegítő Intézetben szociális asszisztensként próbált a rászorulóknak segíteni. Önképzésre motivált, ismereteit folyamatosan bővíti, a rábízott feladatokat legjobb tudása szerint végzi el:

„A kliensekkel, társszervezetekkel, munkatársaival való kapcsolata példaértékű, a munkahelyi közösség fontos tagja. Munkássága követendő példa a szociális szférában dolgozók számára.”

Móczár Katalin, a központ családgondozó munkatársa is díszoklevelet vehetett át. Több, mint 40 éve dolgozik a humán szolgáltatás területén. Szakmai életútját óvónőként kezdte, majd szociálpedagógus diplomát szerzett. A Családsegítő Intézet után hosszú ideig a SZETA, majd az Egri Kistérség fenntartásában működő Gyermekek Átmeneti Otthonának volt a szakmai vezetője volt, jelenleg a Családok Átmeneti Otthonában folytatta. Már nyugdíjas, de mégis úgy döntött, hogy tovább folytatja a segítő tevékenységet.

HMM_9906
Móczár Katalin, a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság Család- és Gyermekjóléti Központ családgondozó munkatársa veszi át az elismerést
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Díszoklevelet vehetett át Szabó Katalin Margit az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény Belvárosi Gondozási Központjának vezetőjét. Kimagasló szakmai munkásságát 2012-ben Eger Városa Pro Agria díjjal is elmerte:

„Szabó Kati az a kolléga, akinek számára a munka nem munka, hanem valóban hivatás. Bár az intézmény többször is nevet váltott körülötte, és a munkatársak is cserélődtek, ő mindig az maradt, aki volt: az Érsek utca 11. lelke. Kiváló szakember és humánus vezető, aki mindig tisztelettel, szeretettel és maximális lelkiismeretességgel fordul mind az ellátottakhoz, mind a munkatársaihoz. De ami ennél is fontosabb: különleges, őszinte, igaz ember, akivel jó dolgozni, akitől jó tanulni, akivel jó együtt lenni.”

HMM_9936
Szabó Katalin Margit, az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény Belvárosi Gondozási Központjának vezetőjét is díjazták
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az egészségügy szociális munka területén kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenység elismeréseként oklevélben részesítette Dani István Józsefnét, az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény Idősek Berva-völgyi Otthonának gondozó munkatársát.

„Dani Istvánné, Erika ápoló, felnőtt szakápoló, intenzív terápiás szakasszisztens 1995. év januárjától napjától dolgozik az Idősek Berva-völgyi Otthonában. A frissen alakult intézménybe több, mint tíz év egészségügyi tapasztalatával érkezett, és az azóta eltelt három évtized során az idősotthonnak szakmailag és emberileg is egyik legértékesebb munkatársává vált. Hivatását alázattal, precizitással, segítő szándékkal, mindig a legjobb tudása szerint végzi. Példaértékű lexikális és gyakorlati tudása, amelyet az egészségügyben eltöltött évek alatt több munkakörben szerzett, a mai napig biztos alap nemcsak az idősek ellátásában, hanem az új kollégák betanításában is.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában