Felzárkóztatás

2023.11.12. 15:51

Rekortán sportpályával gazdagodott Gyöngyöspata + fotók

Dr. Bangó Lajos kormányfőtanácsos szerint a többségi és a kisebbségi társadalom tagjainak újra együttélését is segíti a létesítmény.

Szabó István

A gyerekek már birtokba is vették az új sportpályát

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Rekortán sportpályát adtak át vasárnap Gyöngyöspatán, amely a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), a Belügyminisztérium (BM) és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) közös beruházásában épült meg. A 20 méter széles és 40 méter hosszú játéktérrel rendelkező multifunkcionális létesítményben egy kézilabda-, 2 kosárlabda- s egy kispályás labdarúgópályát festettek fel, és világítással is rendelkezik. Dr. Bangó Lajos, a BM kormányfőtanácsosa, s egyben az MMSZ munkatársa arról beszélt portálunknak, hogy Felzárkózó Települések (FETE) hosszú távú programjával évek óta együttműködik az MLSZ. Mint mondta, a labdarúgó-szövetség ajánlotta fel, hogy olyan településeken, ahol ez indokolt, ott szívesen hozzájárulnak ilyen minőségű pályák építéséhez. 

– A pályaépítések több körben valósulnak meg immár évek óta. Ez a mostani már a harmadik kör, ahol települések kaphatnak ilyen kiváló minőségű focipályát. Idén 10-et sikerült kilobbiznunk. Bár Gyöngyöspata nem tartozik a FETE hosszú távú programjába, de a szeretetszolgálat Jelenlét programjában való részvétele révén kivételezett kategóriába került a város, így megépülhetett a pálya. A beruházás 103 millió forintos költségének jó 90 százalékát az MLSZ állta, az MMSZ és a BM pedig a mintegy 10 százalékos önrésszel járult a létrehozáshoz – részletezte dr. Bangó Lajos.

A kormányfőtanácsos azt is elmondta, hogy országosan jelenleg 177 település kapcsolódik a FETE hosszú távú programjához. Megtudtuk tőle, hogy vármegyei szinten igen eltérő a helyzet súlyossága: a leginkább leszakadó régiók a Nyírség, Borsod és Dél-Baranya vidéke. A probléma nagyságát tekintve Heves vármegye középen helyezkedik el a megyék listáján. 

– A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elkötelezett az integrációban, s annak társfogalmában, az inklúzióban, amely a közoktatásban szemléleti befogadást és elfogadást jelent. A szeretetszolgálat emellett elkötelezett a szegények felkarolásában is. Gyöngyöspatán olyan munka folyik, ami az MMSZ-nél is különleges: nemcsak a szegények felkarolása a célunk, hanem a többségi és a kisebbségi társadalom között a feszültségek feloldása, tagjaik újra együttélésének az elősegítése. Bízom benne, hogy ez a focipálya az egyik olyan eleme lehet ennek a munkánknak, ami segíti ezt a folyamatot. Nem egymás mellett kell élnünk, hanem egymással! Isten áldását kérem az itt élőkre és mindazokra, akik ezt a pályát használni fogják – fogalmazott dr. Bangó Lajos a sportpálya felavatása alkalmából.

Hevér Lászlóné, Gyöngyöspata polgármestere arról beszélt, hogy pár éve álmodták meg ezen az addig elhanyagolt, gazos területen a létesítményt.

– A fekvését tekintve Gyöngyöspata egyik legszebb helyén épült a sportpálya. Bízom abban, hogy a város teljes lakossága számára örömet ad majd, korosztálytól függetlenül, s a környéke is hozzászépül. Kívánom, hogy mindenki érezze magáénak, és vigyázzon az épségére – mondta Hevér Lászlóné.

A pályaavatót követően is a helyi fiatalok focimeccsével telt a délelőtt. Délben a patai óvodások bemutató edzését tekinthették meg az érdeklődők, délután pedig a gyöngyöspatai MMSZ Jelenlét Házában látták vendégül a nap résztvevőit. 

képaláírás: Birtokba vették a gyöngyöspatai fiatalok az új rekortánpályát Forrás: Czímer Tamás


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában