Beszámoló

2023.11.27. 13:55

Sarokcsiszolóval akarták kivágni egy e-roller akkuját Egerben

A november végi közgyűlésen beszámolnak róla, hányan és hányszor használták eddig az elektromos rollereket Egerben. Az is kiderül hol nem lehet letenni a rollereket és milyen rongálások történtek.

Szabadi Martina Laura

Eger közgyűlése júniusban döntött az elektromos közösségi megosztó rollerszolgáltatás bevezetéséről. A november 30-i közgyűlés anyagi között szerepel a statisztika is: a szolgáltatás  július 12-ei indulása óta a felhasználók 40 ezer 653 utat, összesen 100 ezer 323 kilométert tettek meg Egerben.

„Összesen 6463 felhasználó vette igénybe a szolgáltatást. A feloldások alapján júliusban 7379 alkalommal, augusztusban 12 ezer 843 alkalommal, szeptemberben 10 ezer 678, októberben 7693 alkalommal ragadtak kétkerekűt, november közepéig pedig több mint 2 ezerszer. A számok alapján látható, hogy a nyári turistaszezon idején egyre emelkedtek a kölcsönzések, és habár a hűvösebb idő beköszöntével természetesen csökkenés a felhasználószám, még mindig sokan választják a rollereket közlekedési eszközként.” – írta beszámolójában Farkas Attila alpolgármester.

A tájékoztatóból kiderül, összesen 200 elektromos roller érkezett a városba, a szolgáltató tájékoztatása alapján idén már nem terveznek bővítést a darabszámban, azonban jövőre, amennyiben a kihasználtság indokolja, növelni fogják a rollerek számát. Ez nem jelenti, hogy egy időben több roller lesz az utcán, hanem több roller lesz a raktárban, és ezáltal a frekventált pontokat gyakrabban tudják utántölteni. Továbbra is No parking zóna marad a városközpont, illetve No parking zóna marad a Szépasszonyvölgy, ezekben a zónákban csak a kijelölt parkolóponton lehet elhelyezni a rollereket.

„Mint minden városban és közösségi szolgáltatásnál, sajnos ebben az esetben is történtek rongálások, de ezek száma nem számottevő. Egy kirívó esetről tájékoztatott a szolgáltató, amikor egy személy flex-szel megkísérelte kivágni az egyik elektromos roller akkumulátorát, ami ennek következtében teljesen leégett, és javíthatatlanná vált. A többi, kisebb mértékben megrongált roller minden esetben javítás után visszakerült a forgalomba. Voltak kísérletek az eltulajdonításra is, jellemzően a szolgáltatás indulása utáni 2-3 hétben, de ezeket a beépített GPS nyomkövetőnek hála mindig sikerült megtalálni. A szolgáltató nem kívánt rendőrségi feljelentéssel élni ezen esetekben” – számolt be az alpolgármester.

Az önkormányzat jövő július 11-ig 1 millió 233 ezer 600 forintot kér a szolgáltatótól a közterület használati díjakból adódóan. A szolgáltató tájékoztatása alapján elmondható, hogy összevetésben 7 másik magyarországi várossal, ahol ez a cég üzemelteti a rollereket, összességében Eger az egyik legsikeresebb helyszín, valószínűleg a jelentős turizmusának is köszönhetően.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában