Betegség

2023.11.07. 20:25

Sosem fog járni és beszélni a Heves-alatkai kislány, mégis mosolyog

Karola valószínűleg sosem fog tudni járni és beszélni, mégis képes mosolyogni. Édesanyja mindent megtesz érte, hogy boldognak lássa kislányát.

Molnár Helga

Tünde és lánya, Karola

Forrás: Borsonline.hu

Születése óta elzáródásos vízfejűségben és kisfejűségben szenved Lólé Karola. A 14 éves lányról később kiderült, hogy epilepsziás és nyelési zavarokkal is küzd. Az édesanya, Csikányné Lajer Tünde szinte minden percét a beteg gyereke mellett tölti, hogy ápolhassa. Karolának új, rehabilitációs babakocsira van szüksége, ezért a család gyűjtést szervezett – írja a Borsonline.

Karola az édesanyjával és nevelőapukájával, valamint két idősebb testvérével él Heves külterületi részén, Heves-Alatkán. Csak születése után derültek ki Karola betegségei; de az anyuka minden nehézség ellenére sem hagyná magára. Karola panaszmentes terhességből, 38. hétre született.
– A terhességem alatt minden ultrahang és vizsgálat alkalmával azt mondták és írták a leletekre, hogy egészséges, megfelelően fejlődik. Születés után derült ki, hogy kisebb a fejkörfogata, mint kellene. Megsemmisítő érzés volt, amikor kimondták a diagnózist; végig úgy tudtam, hogy egészséges. A nővérkék kérdezték, hogy biztosan haza akarom-e vinni; én igent mondtam, ez nem volt nálam kérdés – mesélte az anyuka.

A kislány, Karola képes mozgatni a végtagjait, de nem tudja koordinálni azokat. Képtelen önállóan járni, ülni, hasra fordulni, valamint nem képes beszélni, nem szobatiszta, pelenkázni kell és cumisüvegből etetni, mert nyelési nehézségekkel küzd, ezért csak pépeset ehet.
– Nem tudjuk mennyit fog fel a világból, de elég sok mindent megért. A vele egykorúakhoz képest jóval kisebb méretileg is és súlyban is. Mindenek ellenére nem beteges, még megfázva sem nagyon volt – mondta Tünde.

Karola imád kirándulni
Karola imád kirándulni 
Forrás: Borsonline.hu

Nagyon életvidám, kiegyensúlyozott kislány, aki mindig mosolyog, ha vásárolnak, integet a boltokban más gyerekeknek, néha még puszit is dob nekik.
– Járunk fejlesztő foglalkozásokra, ahol zenét hallgatnak, különböző dolgokat csinálnak csoportosan. Nem tűri a monotonitást, nagyon szeret kirándulni, állatkertbe járni és a természetben lenni. A jövőt illetően, pozitívan állunk a dolgokhoz ezután is, mint eddig mindig. Az a tervünk, hogy boldogságban, egészségben éljünk, és sok szép helyre el tudjunk majd jutni a jövőben – mondta a kislány anyukája.

Rehabilitációs babakocsira gyűjtenek

Karola már kinőtte a jelenlegi babakocsiját, amit kaptak, ezért szeretnének egy számára sokkal megfelelőbb kocsit, aminek az ára másfél millió forint.
– Sajnos nem tudunk rá még spórolni sem, hogy egyhamar hozzájusson Karola a rehabilitációs babakocsihoz, ami minden téren megfelelne az állapotához – mondta az anyuka, aki gyűjtést szervezett.

Ide kattintva megtudhatja, hogyan segíthet Karolának, hogy megkapja a vágyott rehabilitációs babakocsiját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában