Fórum

2023.11.25. 17:56

Sürgető a fiatalok problémáinak megoldása a Mi Hazánk szerint

Az államnak szerepet kell vállalnia a kollégiumok, bérlakások építésében és a jogosítvány elérhetővé árúvá tételében is a Mi Hazánk Ifjai szerint.

Tóth Balázs

Dr. Pápai Ákos és Cservenák Mihály György a sajtótájékoztatón

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A Mi Hazánk ifjúsági programjavaslatairól tartott sajtótájékoztatót Egerben Cservenák Mihály György, a Mi Hazánk Ifjai alelnöke és Pápai Ákos, a párt Heves vármegyei elnöke. A szombat délutáni eseményen – amelyet lakossági fórum követett – Cservenák Mihály György kifejtette, az utóbbi harminc évben a kormányok nem oldották meg a fiatalok problémáit. Ők felmérték a gondokat és megoldási javaslatokat tettek le az asztalra az oktatás, a fiatalok lakhatása, pályakezdése és megélhetésének javítása érdekében. A parlamentben ezeket Dócs Dávid országgyűlési képviselő szóvá is tette. Nincs minden rendben, ezért folytatják az országjárást, Egerbe is ezért látogattak el, szeretnének tájékozódni és megoldással szolgálni. Cservenák szerint fontos, hogy ne legyen olyan megye, amelynek nincs megfelelő méretű felsőoktatási intézménye, amely segíti az ifjúság maradását.

A fiatal politikus szerint szükség volna kollégiumok és diákszállások építésére, amelyek megoldanák az olcsó lakhatást, és akár fiatal családoknak is otthont adnának, amelyet aztán kedvezményesen meg is vásárolhatnának az államtól. Úgy látja, Budapest belvárosában minden ötödik lakás külföldi tulajdonban van, akik a rövid távú lakáskiadást részesítik előnyben. Ezáltal megfizethetetlenné válnak az albérletárak, a hallgatóknak a tanulás mellett dolgozniuk kell, ha a szülők nem tudják támogatni anyagilag a gyermeküket. Egy orvosi, jogi egyetemre járó fiatalnál a tanulás és a munka nehezen összeegyeztethető.

Cservenák Mihály György szerint támogatni kell a pályakezdők elhelyezkedését, a cégeket anyagilag érdekeltté kell tenni az alkalmazásukban, továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel. Emellett a javaslataik között szerepel a fiatalok állami segítséggel való jogosítványszerzése.

Pápai Ákos szerint Egerben iskolaváros lévén nem szembetűnő a probléma, de zárnak be bölcsődék, óvodák, szűnnek meg iskolák, mert nincs elég gyerek és a fiatalok elköltöznek a városból, amelyhez nem kötődnek. A legfontosabb a fiatalok helyben tartása szerinte, a kötődésüket pedig például úgy erősítenék, ahogyan Győrben, hogy érettségi tárgyként tanítanak helytörténetet az általános- és középiskolásoknak.

Pápai Ákos kérdésre elmondta, a kötelező sorkatonaság nem szerepel a Mi Hazánk programjában, a honvédelmi alapismeretek oktatása viszont igen, nem zárt laktanyában, hanem úgy, hogy a fiatalok a családi élet és a munka zavartalansága mellett, több részletben kapjanak kiképzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában