Pályaválasztási kiállítás

2023.11.09. 16:15

Szakmák között válogatva jövőjüket tervezték a nyolcadikosok Egerben + fotók

Az egri pályaválasztási kiállításon több tucat szakma képviselője mutatta meg a hivatása szépségeit. Több mint ezer diák indulhatott el csütörtökön egy új út felé.

Szabadi Martina Laura

Számos szakma rejtelmeivel ismerkedhettek meg a résztvevők

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Pályaválasztási kiállítást szervezett a Heves Vármegyei Kormányhivatal Egerben csütörtökre, a dr. Kemény Ferenc Sportcsarnokba. Már előzetesen 1000 iskolaválasztás előtt álló 7. és 8. osztályos tanuló jelezte, hogy részt vesz az eseményen. Ők többnyire vidéki iskolák diákjai voltak, akik szervezetten iskolájukkal érkeztek. Ettől viszont jóval többen ismerkedtek a vármegye középfokú oktatási intézményeinek képzési kínálatával, több százan vettek részt egyénileg, szüleikkel is a látványos szakmabemutatókkal, gyárlátogatásokkal és pályaorientációs tanácsadással tarkított napon.

A sportcsarnok már délelőtt zsúfolásig megtelt. Ignácz Balázs főispán elmondta, 2019-óta most először rendezték meg az eseményt, hiszen az előző években a pandémiás helyzet miatt sem volt lehetőség több ezer fős rendezvényeket tartani.

– Nagyon fontosnak tartom az ilyen eseményeket, hiszen a pályaválasztás vagy pályamódosítás előtt állók megismerhetik lehetőségeiket. A mai virtuális világban azt gondoljuk, hogy az interneten keresztül szinte minden információhoz hozzájuthatunk, ez az esemény viszont a személyes tapasztalat és benyomás révén is segít a döntésben, arról nem is beszélve, hogy a helyszínen egyénileg juthatnak információhoz a fiatalok vagy azok akik váltáson gondolkodnak – fogalmazott a főispán portálunk kérdésére. 

A sportcsarnokban összesen 43 standot lehet végigjárni délután két óráig. A szervező kormányhivatal és a bemutatkozók célja volt, hogy a fiatalokat megalapozott pályaválasztási döntéshez segítsék. Huszonöt középiskola mutatta be képzési kínálatát a pályaválasztási kiállításon, de hasznos programokkal készülünk a pályamódosítás előtt álló felnőtteknek is. A térség 11 munkáltatója is készült szakmabemutatókkal. A kiállítók igazán változatosak voltak, s a szakmák szélet tárát felölelték: jelen volt az Eventus, az IQ pont, az Andrássy, a Bornemissza, illetve a Heves Vármegyei Kereskedelmi- és Iparkamara, az egri Markhot Ferenc kórház, a Sanatmetal, a készenléti rendőrség, de a Tetőépítők Egyesülete is. Az előadások és bemutatók szórakoztatták a látogatókat, az iparkamara jóvoltából pedig VR szemüveges szakmaszimulátort is kipróbálhattak. Voltak robotok, harcművészeti bemutató is, de például az asztalos mesterséggel is megismerkedhettek.

A hatvani Heves Vármegyei SzC Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója Góbián Dorina asztalosként végzett.

– A családban van asztalos, mindig is nagyon érdekelt, hogy mi zajlik a műhelyben. Szeretem a fa illatát, az anyagát a textúráját, rettentő jó vele dolgozni. Nőként talán kicsit nehezebb a szakma az anyagmozgatás szempontjából, de mindenkit bátorítanék rá, aki kedvet érez hozzá. Úgy látom, nekünk sokkal könnyebb szakmai rajzot készíteni, átlátni például, a precíz aprólékos munka is jobban megy talán. Én bútorkészítéssel illetve bútorok restaurálásával szeretnék foglalkozni. Tanárainkat csak dicsérni tudom, mindent megtanítottak nekünk, amire szükségünk lesz ebben a szakmában – fogalmazott Dorina.

Foglalkoztatási szakemberek pályaválasztást segítő, pályaismeretet bővítő játékos feladatokkal is készültek, a Pedagógiai Szakszolgálat standjánál pedig képességvizsgáló eszközöket is ki lehetett próbálni. Segítséget kaphatnak a résztvevők a középiskolai jelentkezés menetrendje, pontszámítás, esélylatolgatás témakörében, a jelenlévő szakemberek szívesen elmagyarázzák a „felvételi matekot”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában