Testületi ülés

2023.11.23. 16:01

Új szavazás lesz a gyöngyösi részvételi költségvetésben

Egyesek jármű elé fekve akadályozták Gyöngyösön a fák gallyazását, rá egy hétre jött a panasz a munka elmaradása miatt.

Szabó István

Novemberi ülését tartotta a gyöngyösi grémium

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Csütörtökön novemberi rendes ülésére gyűlt össze Gyöngyös képviselő-testülete. A grémium egy perces néma felállással adózott Kosztya István, a a Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat napokban elhunyt elnökhelyettesének emléke előtt.

Hiesz György polgármester törölni javasolta a napirendből a részvételi költségvetésről szóló szabályzat módosítására vonatkozó előterjesztést, s annak tárgyalását a decemberi ülésre áttenni. A testület mindezt elfogadta. Mint arról már beszámoltunk portálunkon, a polgármester az októberi testületi ülésen jelentette be, felmerült annak a gyanúja, hogy az idei részvételi költségvetés internetes szavazását ismeretlen elkövető vagy elkövetők meghekkelték. Hiesz György akkor kijelentette, hogy a gyöngyösi önkormányzat nem hirdet eredményt ez ügyben, amíg bármilyen kétség fűződhet a szavazás tisztaságához. A polgármester a mostani, novemberi ülésen a történtekhez hozzátette: a saját szabályzatuk szerint a szavazás után a folyamat megsemmisítése következik.

– Nem lehet visszanézni, hogy ténylegesen történt-e csalás, és visszakövetkeztetni gépekre, ahonnan érkezhettek szavazatok. Ám, mivel felmerült ennek a gyanúja, ezért mondtam októberben, hogy ne hirdessünk eredményt. Teremtsük meg műszakilag, informatikailag a feltételeket, ezt december-januárban meg lehet tenni! És akkor tavasszal, a szavazás után ki lehet hirdetni az eredményt – mondta Hiesz György.

Szóba a került a képviselők részéről a közelmúltban a zeneiskola előtt történt karambol kapcsán, hogy kőakadállyal, korláttal védelmet kell kiépíteni az intézménybe járók testi épségének, életének védelmére. Juhász Katalin, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a vezetői értekezletükön is téma volt már ez. A műemlékvédelmi hatósággal kell egyeztetniük, a műemléképület és környezete miatt, hogy tudják, egyáltalán mi engedélyezett oda. Az egyeztetést mindenképpen lefolytatják az esetleges későbbi baj elkerülése érdekében, tette hozzá Juhász Katalin. Az igazgató reagált a képviselők által közvetített lakossági panaszokra a város fáinak gallyazásával kapcsolatban. Még az is megtörtént, hogy lakos nem engedte elvégezni a gallyazást az ingatlana közelében.

– Előfordult, hogy a társasházi lakók szó szerint a gallyazásra érkező emelőkosaras autó elé feküdtek, majd egy hét múlva érkezett a panasz, hogy ott miért nem gallyaztunk. Azért azt nem várhatjuk el a vállalkozótól, hogy a helyszínen kezdjen jegyzőkönyvet vezetni. Nekünk jelezte a szolgáltató az esetet, mi megkértük, hogy akkor ott ne végezzenek munkát. Sajnos, ilyen esetekkel találkozunk, megpróbáljuk emberi hozzáállással kezelni a problémát. Úgy gondolom, nem fordult elő még ilyen esetekből visszafordíthatatlan következmény. Volt, hogy később visszamentünk és legallyaztuk a területet – részletezte Juhász Katalin.

Az igazgató arról is beszélt, hogy Gyöngyösön a karácsonyi díszvilágítás a Fő-, illetve a Belváros téri eseményekhez kapcsolódik majd. Itt november 30-án, illetve december elsején gyúlnak fel az ünnepi fények, a rá következő héten pedig a város többi részén. A nyolcvanasi könyvtár december elsejétől energiatakarékossági okból téli nyitva tartásra áll át, ami azt jelenti, hogy hétfőnként reggel 9-től 17 óráig lesz nyitva a fiókkönyvtár, a többi napon viszont zárva tart, tette hozzá Juhász Katalin.

A grémium elfogadta dr. Kozma Katalin jegyző beszámolóját az átruházott hatáskörben tett intézkedésekről a közösségi együttélés szabályainak megsértése tárgyában. Eszerint az október 12. és november 8. közötti időszakban a környezetvédelemmel kapcsolatos szabályok megsértése miatt 13 esetben, a hulladéktörvény áthágóival szemben pedig 4 ízben történt helyszíni bírság kiszabása. A parkolás rendjével kapcsolatos szabályok megsértése miatt 27 esetben hoztak figyelmeztető határozatot. A tárgyidőszakban nem szüntettek meg eljárást, állt a jegyző beszámolójában.

A közterületen álló, használaton kívüli autók elszállításával kapcsolatban Ferenczy Dániel városrendészeti igazgató elmondta, hogy december elején lesz még egy nagyobb begyűjtés.

– Mindig megvizsgáljuk, hogy érvényes hatósági engedéllyel rendelkezik-e a gépjármű. Ha igen, akkor csak parkolásnak minősül. Ha nem, akkor tárolásról beszélünk, és elszállítható a gépjármű. Azt azonban megelőzi a tulajdonos felszólítása az autó elszállítására, erre bírsággal is igyekszünk motiválni őt. Amennyiben ez nem sikeres, utána szállítjuk el az autót – részletezte Ferenczy Dániel.

képaláírás:
 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában