Metszés

2023.11.18. 12:30

Világhírű cég metszésmódszerét tanulták az egri birtokon

A programsorozat májusban folytatódik hajtásválogatással az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kőlyuktetői birtokán.

Molnár Helga

A legjobb minőséget, a legkiválóbb bort csak folyamatos, szakmai felkészültséggel lehet elkezdeni

Forrás: uni-eszterhazy.hu

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen Kísérleti Szőlőültetvények és Borászatában rendezett szakmai napokat a szőlőmetszéssel és képzéssel foglalkozó világhírű szaktanácsadó cég, a Simonit & Sirch – írja az egyetem honlapján.

Az Észak-olaszországi vállalkozás névadói, Marco Simonit és Pierpaolo Sirch, közel 15 év alatt fejlesztették ki egyedülálló metszési módszerüket, amely a nedvkeringés megfigyelésén, a kontrollált növekedésen és a metszési sebek, illetve azok méretének csökkentésén alapul. A meghirdetett kurzusuk célja az volt, hogy a szőlőben dolgozókat mentorok segítségével képezzék, oktassák, s adják át számukra a szakmai fortélyait.

Az idei rendezvényen számos, a borászat területe iránt érdeklődő pincészettel már rendelkező, szőlészeti képzést végzett vett részt. Fendrik Zsóka, az egri egyetem oktatója, a cég ausztriai és magyarországi képviselője, metszőmestere elmondta, a kurzus keretén belül új fajta metszésmódszerrel ismerkedhettek meg az ide érkezők, megtanulhatták, hogyan segítsék a tőkék további életét, hogy az ültetvény minél hosszabban fenntartható legyen.

A képzés két részből épült fel. Egy nagyobb területet felölelő elméleti résszel kezdtek a résztvevők, melyen a jó metszési móddal, annak okával, s fontosságával foglalkoztak, hogy a terepgyakorlaton már mindenki megfelelő tudással, „ugyanazt a nyelvet beszélve”, felkészülten vehessen részt. A következő etapban mindezt a gyakorlatban is elsajátíthatták.

A jelentkezők elmondták, fontosnak tartják, hogy tanfolyamokon bővítsék tudásukat, még ha több éve benne is vannak a szakmában. Keresztes Gábor, az egyik résztvevő kiemelte, a legjobb minőséget, a legkiválóbb bort csak folyamatos, szakmai felkészültséggel lehet elkezdeni. A programsorozat májusban folytatódik hajtásválogatással az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kőlyuktetői birtokán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában