Tudomány napja

2023.11.16. 19:09

Wigner Jenőre emlékeztek a róla elnevezett egri iskolában + fotók

Két ünnepséget is tartottak csütörtökön az Északi Lakótelep elsőként elkészült középületében, a ma Wigner Jenő Műszaki Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium néven ismert iskolában. Délelőtt – a Tudomány Napja alkalmából – a Nobel díjasok szoborparkjában az intézmény névadójáról emlékeztek meg a diákok és a tanárok, délután pedig a kollégium fennállásának fél évszázados jubileuma alkalmából tartottak ünnepi műsort a létesítményben.

Sike Sándor

Koszorúzással emlékeztek Wigner Jenőre

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A tudomány napi megemlékezésen előbb Cene Bence, a Wigner tanulója mondott beszédet, felvázolva azokat a legfontosabb kihívásokat, amelyek ma a tudomány előtt állnak, majd az iskola igazgatója, Busák István – miután megkoszorúzta a Nobel-díjasok emlékparkjában álló Wigner Jenő mellszobrát – emlékezett meg a névadóról. 

A jó pedagógusra jellemző beszédből természetesen mindenhol előbújt a nevelő szándék. Különösen akkor, amikor a Magyarországra 70 évesen hazalátogató tudós egy sajtónyilatkozatából fiataloknak elmondott intelmeit idézte. A fizikus három tanácsában arról beszélt, hogy minden amit elért az életben középiskolai tanulásának köszönheti, szóba hozta azt is, hogy az életben mindig alkotni szükséges, illetve szeresse mindenki a hazáját. Egy különös kuriózumról is említést tett a direktor: igazgatói szobájának falán található az a különleges fénykép, amely Wigner Jenő dolgozószobájában függött, és amelyet a tudós fia ajándékozott az apja nevét viselő egri középiskolának.

A délutáni, 50 éves jubileumi eseményen köszöntőt Kiss Ferenc kollégiumvezető mondott, melyet ünnepi műsor követett. Varga Csaba nevelőtanár a fél évszázad emlékezetes pillanatait mutatta be képekben, míg a kezdeti évekre Bulejsza József egykori, ma már nyugalmazott kollégiumvezető emlékezett vissza. A kollégiumi diákok írásaiból készült válogatással, illetve kollégiumtörténeti kiállítással is megismerkedtek a résztvevők. Beszédet mondott az eseményen az iskolafenntartó Hit Gyülekezetének a képviselője is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában