Tanácsok

2023.12.07. 13:55

A Covid, nátha, influenza most egyszerre támad, mondja Kristofori doktor, aki maga is beteg

Barta Katalin

Dr. Kristofori György háziorvos

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

- Hetek óta szűnni nem akaró köhögési rohamokkal küzdünk a feleségemmel. Jártunk orvosnál, kiváltottunk minden szükséges patikaszert, de nem sokat javultunk. Valami új vírus fertőz talán? - kérdezte olvasónk.

A válaszért portálunk állandó tanácsadójához, Dr. Kristofori Györgyhöz, Sirok háziorvosához fordultunk. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a mára tervezett programjait lemondta, mivel ő maga is észleli magán a tüneteket. Hőemelkedése van, folyik az orra, kapar a torka, gyengének érzi magát. Tudja, hogy ilyenkor kerülni kell a közösséget, ezzel tehet a legtöbbet betegeiért is. 

Megtudtuk tőle, hogy a praxisában egyre több beteg jelenik meg, elsősorban felsőlégúti panaszokkal. Covid, nátha, influenza? A kérdést nem egyszerű eldönteni, de vannak jelek, amik segíthetnek az eligazodásban.

- Ebben a szezonban mindössze huszonöt darab covid-tesztet kaptunk a rendelőbe. Mivel ezek alkalmazása nem kötelező, jelentési kötelezettség sincs, ezért a tesztelés is csak egy lehetőség marad. A rendelőben egyre több a beteg, a váróban mindig találhatók maszkok, amit a hozzánk fordulók általában használnak is. Tekintve, hogy sok a megbetegedés, mindenkinek azt ajánlanám, hogy közösségben, bevásárlás közben, akár otthon is, ha például beteg van a családban, viseljen maszkot! 

Az egyszerű "parasztnátha" - orrfolyás, torokfájás - általában pár nap alatt elmúlik, és úgy tűnik, hogy minden rendben. Ha azonban száraz köhögéssel, végtagfájdalommal, fejfájással folytatódik a betegség, akkor érdemes a háziorvoshoz fordulni, javasolja a doktor.

- A gyógyszertárakban ezernyi készítmény kapható a tünetek enyhítésére, mégis azt tanácsolom, hogy ilyenkor a legfontosabb a bőséges folyadékbevitel, az ágynyugalom, a vitaminpótlás. 

Az antibiotikummal csínján! Ezt, és néhány erősebb köhögéscsillapító szert is csak a háziorvos vizsgálata és javaslata után érdemes és szabad szedni, szigorúan az ajánlott adagban és ideig - magyarázta a háziorvos.      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában