Előkészületek

2023.12.16. 15:21

A legnagyobb ajándék, ha bevonod, de kíméled az időseket a karácsonyi felkészüléstől

Sok idős ember a nyugdíjából porciózza borítékokba az ajándéknak valót a gyerekeknek, unokáknak. A karácsonyi készülődés azonban már nem feltétlenül az ő dolguk. Mentesítsük őket, amennyire tudjuk!

Barta Katalin

Hamarosan ráfordulunk az ünnepekre, s vele együtt a karácsonyra. Ahány ház, annyi szokás. Amekkora a buksza, olyan és akkora az ajándék. Most egy fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmet: az idősek tehermentesítésére.

Saját otthonomban látom, hogy a fokozódó karácsonyi reklámhadjárat közepette hogyan hatalmasodik el idős édesanyámon a szorongás. Vajon mit adjon a gyerekeknek, unokáknak? Hogyan tegye emlékezetesebbé az ünnepeket? Szerencsére nagy a család, sokan vagyunk, ám ez ilyentájt nem csak öröm, hanem kihívás is számára.  

Több éve már, hogy előre megbeszéljük, nincs ajándékozás, csak az a kevéske, megszentelt idő, amit egymás társaságában tölthetünk. Minden évben megbeszéljük, hogy nem ajándékozunk, aztán valahogy mégis mindig megszegjük a szabályt. Ha apróbb ajándékról van szó a felnőttek esetében, - egy üveg bor, egy bonbon - nincs baj. Ez megoldható. Nehezebb kérdés az unokák ajándékozása. Fölösleges műanyag kacatokat vásárolni, van belőle elég otthon is. Ha bepótolunk egy jelképes összeget például egy vágyott legokészletre, jobban jár mindenki. A szülők tudják, mire vágyik a kölyök, s azt veszik meg, utólag közölve, hogy ez a nagyi ajándéka. Késleltetett ajándék, de a hatás ugyanaz.

A másik fontos dolog, hogy a nagyszülőket lehetőleg mentesítsük a vendégvárás és az ilyenkor szokásos  trakta súlyától. Előbb-utóbb be kell látni, hogy a nagyinak már megterhelő egy ünnepi lakoma elkészítése. Lehet, hogy a beiglit, a zserbót még szívesen megsüti, de ha nem, az se baj.

Nem árt azt sem tudni, hogy az online és az offline generációs szakadék miatt a nagyszülők sokszor nehezen értenek szót unokáikkal. Ezt sem kell erőltetni. A szülőknek kell tudni, mennyi az az érvényes idő, ami mindkét fél számára komfortos.  Lehet ez fél óra is, amíg a mama elgyönyörködik az unokákban, és slussz.

Találtam e témakörben egy számomra vállalható és ajánlott bejegyzést is a Spórol Adél Facebook csoportban. Így szól:  

"Hamarosan elkezdődik a karácsonyi ajándékok beszerzése. Szerencsések azok, akiknek még élnek idős szüleik, akik hetvenes, nyolcvanas, vagy még annál is szebb éveikben vannak.  Még mielőtt bármilyen ajándékot megvásárolnánk, vegyétek figyelembe, hogy ők már nem gyerekek, kinőttek a tárgyak bűvöletéből. Fölösleges holmi csecsebecsével szaporítani a gyűjteményt. Inkább ajándékozzatok egy jó meleg mellényt, meleg papucsot, vagy gyapjúzoknit. Mivel már gyengébb a keringésük, gyakran fáznak. 

Másik fontos dolog, a karácsonyi vendégség. Nagyon várják a gyerekeiket, unokáikat, de gyakran nehezükre esik a nagy trakta elkészítése. Tanácsos inkább előre egyeztetve a szenteste előtt látogatást tenni, segíteni a főzésben, sütésben, a fenyőfa díszítésben. Ezzel nagyobb örömet tudtok szerezni, mintha vesztek egy dizájnos ajándékot. Az idősebb korosztály hozzá van szokva a napi ritmusahoz, a vendégvárás külön kihívás számukra. Tökéletesre szeretnék megszervezni a vendégek elégedettségere, olykor erejük figyelembe vétele nélkül, de már nem bírnak annyit dolgozni, mint szeretnének. Már egy héttel előtte az egész házat felfordítják, hogy tiszta legyen, izgulnak hogy az ételek  jól sikerüljenek. Mire eljön az ünnep, fáradtan rogynak össze. Ha a vendégek az ünnep második napjára érkeznek, még jobban izgulnak, mert akkorra  kiszárad a sütemény, a bejgli, stb. Ezért, ha tehetitek, az ünnep elején látogassátok meg idős szüleiteket. Ne az ajándékokat hajszoljátok, hanem a törődést, a szeretetet adjátok idős szüleiteknek addig, amíg van rá lehetőségetek!"

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában