Makákó, pávián, maki...

2023.12.15. 19:45

A Majmok Világnapját ünnepelték a Gyöngyösi Állatkertben

A Gyöngyösi Állatkertben ünneplik a majmokat a Majmok Világnapja alkalmából.

Hornyák Réka

Egy 2000-s kezdeményezésnek köszönhetően mára világszerte December 14-n ünnepeljük a Majmok Világnapját – írja Facebook oldalán a Gyöngyösi Állatkert

A Gyöngyösi Állatkertben a főemlősöket, a majmokat három, a majomalkatúak alrendjébe tartozó faj képviseli, a Galléros páviánok, a Rhesus makákók és a Fehérpamacsos selyemmajmok. A félmajomfélék közül a közönség kedvenc a Gyűrűsfarkú maki. 

Mint írják, mind a négy állatfaj meghatározó szerepet tölt be az állatkert életében. A pávián horda tagjai között az egykori mentett pávián hím, becsületes nevén Maki kölykei láthatóak. Maki története azért kedves az állatkerti dolgozók számára, mert sikerült véghezvinni vele azt a célt, hogy a magányos, sérült mentalitású, de végtelenül kedves cirkuszi mentett állatot a "normális pávián életbe" integrálják.

Azonban a Rhesus makákóik története sem kevésbé örömteli. Ugyan a laboratóriumi körülményekből nem közvetlenül a gyöngyösi, hanem egy másik hazai állatkertbe kerültek, ezért ott tapasztalták meg elsőként, hogy milyen a napfény vagy a füvön járás, a ketrec padozata helyett. Ugyanakkor, most már, a családi örömöket a Gyöngyösi Állatkertben élhette meg Rezső és Rozi, hiszen mára három majomlányka büszke szüleik. Róza, Rézi és Rella nevelésében segítettek a gondozók, mivel Rozinak nem indult meg a teje, bár védte kölykeit, egyedül nem tudott róluk gondoskodni. A kölykökkel azóta egy kis családi csapatot alkotnak és együtt tekinthető meg az öt állat a kifutón. A három lányka nevelésével feledhetetlen és hasznos tapasztalatokkal gazdagodott az állatkert személyzete. 

A Fehérpamacsos selyemmajmok is rendre örvendeztetik meg a dolgozókat kölykökkel, általában ikrekkel. A világ talán legkisebb testű főemlősei a selyemmajomfélék, rajtuk mindig csodálkoznak, a rokonság közötti különbségek és a természet sokfélesége miatt, hiszen a Fehérpamacsos selyemmajmok 250 grammos súlyúak míg a gorillák 250 kilogrammosok is lehetnek. 

Az öt egyedből álló Gyűrűsfarkú maki hím csapat tagjai pedig amellett, hogy közönség kedvencek, elévülhetetlen érdemmel segítik a zoopedagógia foglalkozásokat, hiszen olyankor látogatóink közvetlenül is találkozhatnak velük. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában