Együttműködés

2023.12.05. 21:00

Három ország városainak küldöttsége érkezett a gyöngyösi adventre

A szlovéniai Lendva, a szlovákiai Losonc, valamint a lengyelországi Łodygowice és Sanok képviselői tárgyalni és ünnepelni jöttek.

Szabó István

Házigazdák és külföldi vendégek Gyöngyösön az adventi gyertyagyújtásnál

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Europe for Citizens elnevezésű európai uniós finanszírozású pályázat keretében érkezett Gyöngyösre a szlovéniai Lendva, a szlovákiai Losonc, valamint a lengyelországi Łodygowice és Sanok küldöttsége, adta hírül a gyöngyösi városháza. A céljuk az volt, hogy részt vegyenek a gyöngyösi advent rendezvényein, egyúttal elmélyítsék az elmúlt években kialakult szakmai és emberi kapcsolataikat, tette hozzá a közlemény.

– Lendvával, Łodygowicével és Losonccal több szakmai projektben is együttműködünk az elmúlt években, ezeken a programokon sikerült valamennyi résztvevő számára hasznos kapcsolatokat kialakítanunk. A mostani találkozónak az volt a célja, hogy ezeket a kapcsolatokat elmélyítse, és lehetőséget adjon további együttműködési lehetőségek felkutatására. Sanok régi testvérvárosi kapcsolatunk, amelyet a mostani, illetve a partnerünk által még tavaly szervezett testvárosi találkozón újból megerősítettünk – foglalta össze a találkozó célját Csárdás László, az önkormányzati hivatal külügyi referense.

A városháza közleménye kitér arra is, hogy az advent első hétvégéjére időzített találkozó elsősorban kulturális programokat tartalmazott: a külföldi delegációk saját díszeikkel ékesítették a Fő téren álló mindenki karácsonyfáját, és a Belváros téren zajló adventi rendezvényen is részt vettek, ahol vasárnap az első adventi gyertya meggyújtásában is közreműködtek. A találkozó alkalmat adott egymás kulturális hagyományainak megismertetésére is, a Mátra Művelődési Központban a résztvevők a Vidróczki Néptáncegyüttes előadását követően táncházon vettek részt, majd saját hagyományőrző csoportjaik is bemutatkoztak.

Az önkormányzat idén több régi testvárosi kapcsolatát is sikeresen élesztette újjá: a finnországi Pieksämäki mellett a dániai Ringsteddel is fel tudta eleveníteni együttműködését, tette hozzá a közlemény.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában