Advent

2023.12.03. 21:05

Gyöngyösi gyertyagyújtás: az advent felkészülés, hogy helyet adjunk a szívünkben Jézusnak

Gyöngyösön is meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját.

Szabó István

Meggyújtották az első gyertyát Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Vasárnap kora este a gyöngyösi Belváros téren is fellobbant az adventi koszorú első gyertyájának lángja. Ezzel kezdetét vette a mátraalji városban is, mint a keresztény világban mindenütt, a karácsonyig tartó, az Úr eljövetelére való várakozás időszaka. Barta Márton, a Gyöngyös-Felsővárosi Szent Bertalan római katolikus főplébánia káplánja arról beszélt a gyertyagyújtás előtt, hogy az anyaszentegyház egy különleges találkozásra hív bennünket Jézussal. 

– Ez az a találkozás, amikor beengedjük, megismerjük őt, és az ő akarata szerint alakítjuk az életünket. S hogy oda tudjunk figyelni, mikor és hogyan jön el hozzánk Jézus, és tudjunk vele találkozni, ehhez kell a felkészülés. Ilyen felkészülési idő számunkra az advent. Hiszen advent végén, karácsony ünnepén nálunk, a mi szívünkben szeretne megszületni az Úr Jézus Krisztus. Ott szeretne lakást venni, mint egykor Betlehemben. Ehhez kell az odafigyelés, a készület, hogy távolságot tudjunk venni a világi dolgoktól. Akár a számítógéptől, telefontól, televíziótól, vagy a shoppingolástól, a fölösleges költekezéstől. Az is kell, hogy a jócselekedetek által oda tudjunk fordulni a másikhoz, meg tudjuk segíteni egymást, s fontos, hogy megtaláljuk az imaidőnket. Mindezek abban segítenek, hogy helyet tudjunk adni a szívünkben Jézusnak – fogalmazott Barta Márton.

Ezután a káplán megáldotta az adventi koszorút, majd közösen Kévés Tamás gyöngyösi alpolgármesterrel, a lengyelországi Łodygowice, illetve Sanok, valamint a szlovéniai Lendva vezető képviselőivel meggyújtották az első gyertyát. Az eseményen közreműködött a gyöngyösi Sound of Spirit Énekegyüttes, amely ezután koncertet adott a téren összegyűlt ünneplőknek.


 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában