Ünnepelt

2023.12.29. 18:39

Az életem lényegében Egerből indult - vallja a születésnapos Jászai Mari-díjas színésznő

Tordai Teri Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész ezer szállal kötődik Egerhez. Születésnapja alkalmából felidézték egri élményeit. Az Eger Csillagok Sétányán is ott szerepel a neve.

Fekete-Vadászi Erika

Tordai Teri színművész

Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

Tordai Teri Jászai Mari-díjas színésznőt, Érdemes és kiváló művészt 82. születésnapja alkalmából köszöntötték, számolt be róla a szinhazonline.hu, s bemutatták a pályáját is. 

– Tordai Teri 1941-ben született, Debrecenben. Tizennégy éves koráig Egerben élt, majd Tanítóképző Főiskolára járt. Gáti József tanácsára jelentkezett a Színművészeti Főiskolára. Színházi és filmszerepeit felsorolni is lehetetlen, talán ő maga sem tudja pontosan a statisztikát. Az 1960-as évek második felétől számos külföldi filmben játszott főszerepeket, és néhány évig a német nyelvterület legnépszerűbb sztárjai közé tartozott. Külföldön Terry Torday néven ismerték – részletezték. 

A Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész miközben magáról mesélt, elmondta, milyen élmények kötik Egerhez. 

– Az én életem lényegében Egerből indult, és oda is tér vissza, hiszen minden fontos dolog itt történt velem, minden olyasmi, ami végül arra az útra állított, amelyen ma is haladok. Az utca, ahol laktunk, az állomástól indult, s vezetett fölfelé, a városba. Nevezték Lenin, Sztálin, majd később Deák Ferenc utcának, a mi házunk az úttörőházzal szemben volt. Pontosan emlékszem, hol szedtem először ibolyát, merre jártunk kirándulni, megtalálja a lábam az egri uszodát, ahol 100 méter gyorson versenyeztem évekig, színes világ vett körül, ami a mai napig elkísér. Emlékszem a házunk kicsi kertjében álló fűzfára, amelynek a földig lelógó ágai olyanok voltak, mint egy függöny. Bebújtam mögéjük, majd szétcsaptam az ágakat, és meghajoltam láthatatlan közönségem előtt – pedig akkoriban még nem sejtettem, hogy egyszer valódi függönyök, és valódi közönség előtt állhatok majd – részletezte. 

A Tordai Teriről szóló teljes cikket a szinhazonline.hu oldalon olvashatják. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában