Szentmise

2023.12.22. 21:50

Az érsek celebrálta a szentmisét az egri börtönben

Mindenki nyomon követhette a börtönben celebrált szentmisét.

Molnár Helga

Dr. Ternyák Csaba egri érsek a szentmisén

Forrás: bv.gov.hu

Dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrált szentmisét a Heves Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben – írja az intézet honlapján. Az érsek atya sűrű egyházi programjai között mindig szentel időt a szabadságvesztésüket töltőkre, és a személyi állomány tagjaira. Hagyomány már, hogy ő tartja a karácsonyi szentmisét az egri börtönben. Az ünnepi szentmise helyszínén az egri-, és a IV. agglomerációba tartozó kollégák vettek részt, míg a férfi fogvatartottak a részlegen online követték az istentiszteletet. A két helyiség között folyamatos audiovizuális kapcsolat volt, így az érsek atya egy időben mindenkihez tudta intézni szavait.

Dr. Ternyák Csaba a jelenlévőkhöz a tőle megszokott, közvetlen módon szólt. A prédikációjában a saját, Nagyatádon eltöltött katonai éveiről is mesélt, amikor ő is a szerettei közötti szabadságról álmodott. Beszélt az álmok erejéről.

– Aki imádkozik, annak az álmok üzenetet hoznak. Üzenetek pedig megoldást kínálnak az élet mindennapi problémáira. Az Isten pedig rólunk álmodik. Azok a boldog emberek, akik megfejtik, hogy mit álmodik az Isten rólunk. Isten szava fényt gyújt a sötétben és segít minket abban, hogy jó úton járjunk, hogy el ne bukjunk – mondta.

A fogvatartottak misére történő lelki felkészítését Ádám Attila katolikus segítő végezte. Ajándékként egy képet festettek az érsek számára, melyet a szentmisét követően adtak át. Ezt követően Molnár Tamás bv. alezredes, parancsok pohárköszöntőt mondott a személyi állomány részére szervezett álló fogadáson, amit követően az érsek atya áldást mondott az ebédhez, tájékoztattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában