Zsófi mesék

2023.12.15. 12:45

Az év gyermekkönyve lett Blaskó-Saárossy Zsófiáé

A tragikusan fiatalon elhunyt Blaskó-Saárossy Zsófia posztumusz mesekönyve lett az év gyerekkönyve.

Szabadi Martina Laura

Blaskó-Saárossy Zsófia kötetének bemutatója az egri könyvtárban

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Blaskó-Saárossy Zsófia posztumusz mesekönyve lett az év gyerekkönyve.

– Életem fontos meghatározója, hogy művészet-közelben nőttem fel. Számtalan művészeti ág vonz: főként a zene, a színház, a képzőművészet és nem utolsó sorban az írás. Gyermekkorom óta erősen kötődöm a színekhez, s szívesen kalandozom a mesék világában is – vallotta a szerző, akinek Zsófi-meséit végül szülei, Blaskó Balázs Pál – az egri teátrum igazgatója – és Saárossy Kinga színművésznő jelentették meg.

– Nem élhette meg a könyv megjelenését, de már régóta tervezte – mondta el Saárossy Kinga, hozzátéve, nagyon fontos számára, hogy lánya helyett be tudta fejezni a kötet szerkesztését, és hálás mindazoknak, akiknek a segítségével kiadásra kerülhetett.

Blaskó-Saárossy Zsófia rendezőasszisztensként, dramaturgként dolgozott az egri Gárdonyi Géza Színházban, életét a meseírás, a rajz, a meseillusztráció tette teljessé. A teátrum 2018-ban mutatta be A csodatükör című mesejátékát. Színes, vidám, egyedi világot teremtő illusztrációival gyerekdarabok plakátjain, s műsorfüzetekben is találkozhattunk. Önálló kiállítását Mesevilág címmel 2019-ben láthatta az egri, 2020-ban a szentendrei közönség. Hosszas betegeskedést követően 2022 nyarán, 38 éves korában hunyt el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában