Fertőzés

2023.12.28. 15:02

Kérni kell az új covid oltóanyagot, figyelmeztet a gyöngyösi háziorvos

Dr. Mangó Gabriella elárulja, mik a covid tünetei, milyen oltást érdemes kérni ellene.

Heol.hu

- Egy érdekes kérdést tett fel valaki tegnap. Ha az ismerősök köréből valaki egy-két hete volt covidos, akkor ha a most covidos családot meglátogatja, akkor elkaphatja-e újra a covidot? - kezdte Facebook-bejegyzését a népszerű gyöngyösi doktornő, dr. Mangó Gabriella.

- Igen - választolta meg a kérdést tömören a háziorvos, majd meg is indokolta a választ.

- Több mint negyven típus mutatható ki a szennyvízben. Az oltott, az oltatlan, a már volt covidos, a nem volt, ez a csoport szerintem nincs, mindenki elkaphatja. Van aki csak náthás lesz, van akinek hasmenése lesz, hasi fájdalmai, van aki hónapokig köhög utána, van aki tüdőgyulladásban viszi, van akinél az embóliakockázatot növeli. És gyengíti az immunrendszert, elkaphatsz utána influenzát, parainfluenzát, RSV-t, és a benned lévő bacilusok is támadhatnak - vázolta fel a doktornő.

- Az oltópontok megnyíltak. De! Alapból a régi pfizerrel oltanak. Kérni kell az új Modernát, ami a mostani coviditörzsek egy része ellen védhet! Ha oltatod magad az újat kérd! - figyelmeztet dr. Mangó Gabriella.

Hozzáteszi, ez sem biztos, hogy védettséget ad, de ha oltatunk, akkor olyannal aminek talán van értelme.

- Vigyázz magadra és másokra! Tömegben viselj maszkot. Ha nagyszülőt látogatsz  szintén vedd fel, ha kisbabához, kismamához mész, szintúgy. Védjük azokat akik veszélyeztetettek! - tette hozzá a doktornő.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában