Főegyházmegye

2023.12.24. 11:10

Dr. Hanis Béla főorvos kapta az idei Pyrker-díjat Egerben

Karácsony közeledtével hagyományosan ünnepségen köszöntik az egri érseket az Egri Főegyházmegye munkatársai, idén ez alkalommal adták át a Pyrker-díjat a Pátriárka étteremben tartott rendezvényen.

Hanis Béla dr. Ternyák Csabától vette át az elismerést

Forrás: Egri Főegyházmegye

Az Egri Főegyházmegye honlapján olvasható tájékoztatás szerint a Pyrker-díjat az Egri Főegyházmegye 2020-ban alapította. Mégpedig Felsőőri Pyrker János László pátriárka-érsek, az egyházmegye 71. főpásztora, az MTA tiszteleti tagja, a művészetek mecénása, a német nyelvű irodalom számon tartott alakja, a szegények, elesettek állhatatos pártfogójának emlékére.

Idén dr. Hanis Béla főorvos kapta az elismerést. Dolhai Lajos rektor méltatásában ismertette a devecseri születésű kitüntetett életpályájának fontosabb állomásait, köztük a győri bencés gimnáziumot, ahol iskolatársa volt Ternyák érseknek és Veres András püspöknek.

Hanis Béla a Debreceni Egyetemen szerezte diplomáját, 1983-tól dolgozik a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben, 2019-től osztályvezető főorvosként. 
– Személyiségét, munkáját és mindennapi életét áthatja a mély vallásosság, mindenben a jóindulat és a becsületesség jellemzi, a bencések hitvallása – ora et labora, imádkozzál és dolgozzál – nemcsak saját életét hatja át, hanem igyekezett gyermekeinek is átadni ezt az életszemléletet – jellemezte a rektor a díjazottat.

Hozzátette: ahogy Boldog Batthyány-Strattman Lászlót a szegények orvosaként ismerjük, dr. Hanis Béla a papok orvosa, aki évtizedeken keresztül gyógyította a betegeket, különös tekintettel a lelkipásztorokra, az egyházmegyében szolgálatot teljesítőkre.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek a díj átadásakor úgy fogalmazott, ezzel a kitüntetéssel szeretnék kimutatni dr. Hanis Béla főorvosnak nagyrabecsülésüket, hálájukat és köszönetüket  a több évtizedes szolgálatért, amellyel sokak munkáját segítette, s kimutatni továbbra is számíthatnak rá.

A kitüntetett köszönetet mondott az elismerésért, s úgy fogalmazott: neveltetése, a győri bencés gimnáziumban kapott útravaló és orvosi esküje szellemében igyekezett mindig helytállni, segíteni a betegeken, így az egyházmegye papjai, dolgozói esetében is.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában