Megtorlás

2023.12.12. 15:00

Az egri sortűz áldozataira emlékeztek

1956-ban december 12-én békés tüntető tömegbe lőttek egri és füzesabonyi karhatalmisták. A város szervezetei és önkormányzata is az áldozatokra emlékezett.

Szabadi Martina Laura

Sokan tették tiszteletüket a megemlékezésen

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– 1956. december 12-én munkabeszüntetés volt Egerben, s a békés tüntető tömegbe egri és füzesabonyi karhatalmisták belelőttek. Ez a bosszú, a megtorlás és a megfélemlítés része volt – mondta Minczér Gábor alpolgármester kedden Egerben az Ötvenhatosok Emlékparkjában. 

– Olyan időszak volt ez, amikor ember embernek, magyar magyarnak volt farkasa. Nem engedhetjük meg, hogy még egyszer egymás ellen forduljunk. Sok a különbség, de összeköt a magyarság és az egriség. Őriznünk kell 1956. emlékét, hiszen a szabadság és a hazaszeretet fáklyáit ápolni kell. hogy tüzüket tovább adhassuk a gyermekeinknek – mondta, majd Tóth Imre református lelkész és Csizmadia István plébános hívta közös imádságra a megemlékező tömeget.

Egyébként a sortűzhöz kapcsolódóan a Fővárosi Főügyészség vádirata szerint az 1956. december 12-i egri sortűznek 24 halottja és 27 sebesültje volt, az elsőfokú eljárás során a vádbeszéd öt halottról és 20 sérültről szólt, végül a pénteki jogerős ítélet szerint legalább hat halottja és 19 sérültje volt az esetnek. Többségüket hátulról érte a golyó.

A megemlékezés koszorúzással zárult, az áldozatok emléke előtt tisztelgett az Egri Fertálymesteri Testület, az 1956-os Szövetség Egri és Területi Szervezete, Eger önkormányzata, a Heves Vármegyei Kormányhivatal és a vármegyei önkormányzat, a Magyar Honvédség egri képviselői, a Vitézi Rend Egri Székkapitánysága, Az egri Lokálpatrióta Egylet, dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő és a Fidesz egri szervezete, az önkormányzati Fidesz-frakció, az Egerért Most Egyesület, a Demokratikus Koalíció és az MSZP helyi szervezetei illetve a Mi Hazánk Mozgalom, a Momentum, a Szent György Lovagrend Egri priarátusa, az Egri Végvári Polgári Körök Egyesülete, A Heves Vármegyei Szakképzési Centrum, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, az Egri Tankerületi Központ, a Szilágyi, a Gárdonyi és az Eventus középiskolák.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában