Klímavédelem

2023.12.11. 10:33

Fákat ültettek a Hevesi Pusztában a Békatutaj tagjai

Kettős céllal ültettek fákat a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben. Klímavédelmi szempontból és az élővilágra nézve is hasznosak lesznek az új fák.

Fekete-Vadászi Erika

A faültetésnek kettős célja volt

Forrás: bnpi.hu

Az egri Békatutaj Szabadidősport Egyesület, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal (BNPI)  2019-ben megkötött együttműködés részeként idén is fákat ültetett, ezúttal a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben, a Szürke Szállás szomszédságában, derül ki a nemzeti park beszámolójából

Új helyszínen, Tarnaszentmiklós határában, a BNPI újonnan kialakított saját állattartó telepénél, az úgynevezett Szürke Szállás mellett ültettek fákat november végén. Az akciónak kettős célja volt. 

– A klímavédelmi célok mellett, hangsúlyosan jelentkeznek a természetvédelmi szempontok is. A Békatutaj Szabadidősport Egyesület az első magyarországi utazási iroda, ami utasai számára lehetőséget kínál, hogy az utazás során kibocsátott üvegházhatású gázokat facsemete ültetésével kompenzálják. A koncepció szerint az utazások által generált szén-dioxid kibocsátást az elültetett fák 20 év alatt megkötik, így egyes utazások karbonsemlegessé válnak. Az egyesület bármely utasa dönthet úgy, hogy anyagilag támogatja a fásítási akciót, így nullázva le a saját utazásának klímaváltozásra gyakorolt hatását – részletezte a BNPI. 

Mint írták, a tanya környezetében kialakított kisebb fásítások a klímavédelmi célok elérésén túl, a honos facsemeték megerősödésével fészkelőhelyként szolgálnak majd a terület madárfajai  – például a szalakóta, gébicsfélék, kék és vörös vércse – számára is. A faültetés szolgálja másrészt az állattartó telepnek a védőfásítását is, ezáltal magasabb komfortérzetet tudnak biztosítani a telephely összes lakójának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában