Borbála napja

2023.12.01. 21:09

Fejet hajtottak az elhunyt bányászok emléke előtt Visontán + fotók

Szent Borbála, a bányászok védőszentje napja alkalmából együtt köszöntötték az összetartozást a visontai bánya dolgozói.

Szabó István

Buglyó László (balról) átveszi a Heller László díjat Mata Tibortól és Bóna Róberttől

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szent Borbála, a bányászok védőszentje napja alkalmából a visontai bányában is ünnepélyes formában emlékeztek vissza az elmúlt esztendőre, és hajtottak fejet a munkavégzés közben elhunyt kollégáikra. Bóna Róbert bányaigazgató köszöntőjében arról beszélt, hogy ez a nap alkalom arra, hogy a bányászok együtt ünnepelhessenek, köszöntsék a barátságot és az összetartozást.

– Akik a bányában dolgoznak, azok az egyik legkeményebb és legveszélyesebb munkát végzik. de nélkülözhetetlenek a gazdaság és a társadalom számára. A bányászok olyan emberek, akik a munkájukba fektetett elkötelezettségük, hűségük és kitartásuk miatt sokak számára példaképek. Kitartóan dolgoznak, hogy biztosítsák az ércet az ipar számára, az ásványokat a technológiai fejlődéshez, a szenet az energiaellátásunk biztonságáért. Mindezek nélkülözhetetlenek a gazdaságunk fenntartásához. Ma azonban nemcsak Szent Borbála szellemében ünneplünk, hanem azoknak a bátor bányászoknak az emlékét is felidézzük, akik az életüket adták a munkavégzésük során. Az év utolsó hónapjában általában számot adunk az elért eredményeinkről is. Úgy gondolom, hogy az elmúlt egy hónap és a jelenlegi napok nehézségei ellenére a két bányaüzemben nem kell szégyenkeznünka várható éves eredmények miatt. Ezért köszönetemet fejezem ki minden bükkábrányi és visontai munkavállalónak, kollégának – fogalmazott Bóna Róbert.

Ezután koszorúzás következett a bányászat hőseinek emléktáblájánál, majd kitüntetéseket adtak át a nap alkalmából.

Vécsi György, az MVM Mátra Energia Zrt. vezérigazgatója az elismerések átadása előtt elmondta, hogy azok a célok, amiket az Európai Unió és Magyarország is kitűzött, azaz a tiszta energiatermelés és a környezetünk zöldítése irányába történő elmozdulás, nincs ellentétben a bányászati tevékenységgel. 

– A bánya működésével kapcsolatban eddig az energetikai hasznosítás volt az alap, amire épültünk. Az a lignitvagyon, ami rendelkezésre áll Bükkábrányban és Visontán, csak a saját bányaterületünkön akár 100 évre is képes biztosítani a villamosenergia termeléséhez szükséges mennyiséget. De, nem ez a jövőnk. A lignit tartalmaz a termőföld számára hasznos anyagokat. Azok a hasznosítási módok, amelyek jelenleg leginkább a mezőgazdasági vonalon láthatóak – az EU zöld átállás programja az elhasználódott földterületek javításával kapcsolatban –, ezért óriási lehetőségeket teremtenek számunkra. Az én célom az, hogy az erőmű hosszú távú működése mellett a bányák is meg tudjank maradni – emelte ki Vécsi György.

Horváth László országgyűlési képviselő, villamosenergia-ellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy ha az embert nem látja az élet dolgainak értelmét, akkor nem boldogul.

– Értelem kell az élethez és a munkához is. Csak ez adja meg azt az erőt, amivel mindkettőt viselni lehet. A bányászok munkájának az értelmét nem kell bizonygatni. Az a nap minden percében nyilvánvaló, hiszen az erőműben az általuk bányászott szénből azt állítják elő, ami nélkül ma már egy kávét sem lehet megfőzni. Az élet legapróbb területe is működésképtelenné válik, ha nincs áram. A kérdés az, hogy a bányászok és az elődeik munkájának megmaradjon a perspektívája, megmaradjon az elmúlt időszak erőfeszítéseinek az értelme. Mi ezen vagyunk  – hangsúlyosta Horváth László, megköszönve a bányászok munkáját.

Heller László-díjban részesült Buglyó László termelési szakterület-vezető, Donner Zoltán művezető, és Endrész László Erik osztályvezető. Számos dolgozó kapott a lignitbányászatért végzett kiemelkedő munkája elismeréseként oklevelet, illetve a Mátra Klíma-díjakat is átadták. Az elismeréseket Vécsi György, illetve Bóna Róbert és Mata Tibor bükkábrányi bányaigazgató adták át.

Az elismerések átadása után jótékonysági árverésre is sor került a vállalat fotópályazatára beküldött képekből. A licitek összegét a társaság megduplázta. Az MVM Mátra Energia Zrt. az így 558 ezer forinttal támogatja a Heves Megyei Természet-, Környezetvédelmi és Állatvédő Egyesületet.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában