Környezetvédelem

2023.12.19. 12:10

Többet ésszel, mint csomagolással: rendhagyó órát tartottak a makláriaknak

A maklári iskolások idén környezettudatosan készülnek a karácsonyra.

Molnár Helga

A fenntarthatóság fontosságára hívták fel a figyelmet a karácsonyi csomagolás esetén is

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal/Facebook

Jön a karácsony, ajándékozzuk meg a Földet is! — ezzel a jelmondattal készülnek az ünnepre a maklári Szent István Általános Iskola diákjai. Csomagolásmentes célkitűzésüket a kormányhivatal egy rendhagyó tanórával segítette, így a felsősök hétfőn a hulladékcsökkentésről hallhattak előadást a Művelődési Házban – írja a Heves Vármegyei Kormányhivatal honlapján.

A maklári iskolások idén környezettudatosan készülnek a karácsonyra és a szünet előtti napokban igyekeznek csomagolásmentesen vinni maguknak a tízórait. Hogy az ünnep kellőképpen „zöld” legyen, a kormányhivatal hulladékgazdálkodási szakemberei látogattak el hozzájuk és előadást tartottak „Többet ésszel, mint csomagolással!” címmel.

Az ajándékozásról, a csomagolásról és a kibontás öröméről nem kell lemondani, de egy kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthetjük a környezetünket később szemétként terhelő anyagok mennyiségét – mondta el Szuromi Csaba, a hulladékgazdálkodási osztály munkatársa kiemelve, lehetőleg kerüljük a műanyagok használatát.

Mitől lesz fenntartható egy csomagolás, merülhet fel a kérdés. Válasszunk lebomló anyagokból készült csomagoló- és dekorációs anyagokat, például papírtáska, raffia kötöző, tobozdekoráció. Használjuk fel újra. Sok termék csomagolása némi dekorálással tökéletes lehet a karácsonyi ajándékokhoz is.

Ezen kívül hasznosítsunk újra. Hulladékokból is készíthető csomagolás. Minden uniós állampolgár évente átlagosan fejenként 189 kilogramm csomagolási hulladékot termel, és az ilyen módon keletkezett szemét ötöde műanyag. Ezen anyagok használatával nő a legnagyobb mértékben a karbonlábnyomunk, ugyanis minden tonna műanyag csomagolóeszköz előállítása során 1,8 tonna szén-dioxiddal kell megbirkóznia a környezetnek.

A jövő évtől betétdíjasok lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon, így a jelöléssel ellátott műanyag, fém és üveg palackokat vissza lehet majd váltani – Szuromi Csaba erre is felhívta a gyerekek figyelmét, akik később osztályonként egy-egy totóval adtak számot a tanultakról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában