Gyász

2023.12.02. 15:39

Elhunyt dr. Fülöp Lajos, Gyöngyös díszpolgára

Életének 92. évében elhunyt Dr. Fülöp Lajos nyelvész, etnográfus, Gyöngyös díszpolgára, a Berze Nagy János Gimnázium korábbi igazgatója. A palóc tudós a Gyöngyösi Bugát Pál Kórházban hunyta le örökre szemét.

Heol.hu

Elhunyt dr. Fülöp Lajos nyelvész, Gyöngyös díszpolgára

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi önkormányzat adta hírül a gyászhírt szombaton, miszerint elhunyt dr. Fülöp Lajos nyelvész, etnográfus, az ELTE magyar nyelvészeti tanszékének nyugalmazott tanára.

Mint írják, az elhunyt tudós Karácsondon született, de kisgyermek kora óta Gyöngyösön nevelkedett, ahol 1956-tól 1966-ig gimnáziumi tanárként, majd 1966-tól 1977-ig a Berze Nagy János Gimnázium igazgatójaként és a ferences könyvtár vezetőjeként dolgozott. Irodalmi munkásságának jelentős szakasza is Gyöngyöshöz kapcsolódik. 1977-től az Országos Pedagógiai Intézet magyar nyelvi tanszékét vezette. Részt vett a középiskolai magyar nyelvi tantervek szerkesztésében, a magyar nyelvi tankönyvek kiadásában, a szakfelügyelők és a határokon túli magyar tanárok továbbképzésében. Bekapcsolódott az ELTE magyar nyelvi tanszékének munkájába, majd a tanszéki módszertani szakcsoport vezetőjeként tizenöt évig vett részt a magyarszakos hallgatók képzésében. Közben társszerkesztője volt a Magyartanítás, és rovatvezetője a Lőrincze Lajos által szerkesztett Édes Anyanyelvünk című folyóiratnak. Tagjává fogadta a Magyar Nyelvtudományi, az Irodalomtörténeti, Néprajzi, Pedagógiai és a Nemzetközi Magyar Filológiai Társaság. Tagja lett a Magyar Tudományos Akadémia oktatási munkabizottságának és a helyesírási bizottságnak. Nyugdíjba vonulása után, 1996-tól 2001-ig a budapesti Bartók Béla Emlékház muzeológusa volt. 2000 óta évente legalább egy önállóan, vagy társszerzővel kiadott könyvvel jelentkezett Gyöngyös és a Mátravidék nyelvi, néprajzi, irodalmi és művelődéstörténeti tárgyköréből, írásai rendszeresen megjelentek a Gyöngyösi Kalendáriumban. Az alapítás időszakában elvállalta a Gyöngyös Város Barátainak Köre elnöki tisztét, a szervezetnek azóta is díszelnöke.

A palóc tudósnak is nevezett nyelvész 2001-ben vehette át a város legrangosabb elismerését, a díszpolgári címmel együtt járó Pro Civitate kitüntetést, 2023-ban pedig a Gyöngyös Város Kultúrájáért díjjal tüntették ki. Kilencvenedik születésnapjának tiszteletére a Vachott Sándor Városi Könyvtár – melynek helytörténeti gyűjteménye a Fülöp Lajos terem nevet viseli – Szeretettel élni címmel 2022-ben antológiakötet adott ki a nagy hatású és sokoldalú tudós tiszteletére - fogalmaz a gyongyos.hu.

Fülöp Lajos Gyöngyös városi rangra emelkedésének 630. évfordulója tiszteletére írta Gyöngyös című versét, amely máig rendszeresen elhangzik a városi ünnepségeken. Ezzel a költeménnyel búcsúzunk tőle, a nagybetűs embertől. Nyugodjon békében - írják a honlapon.

Fülöp Lajos: Gyöngyös

Ez a város az én világom:
múltam, jelenem – ifjúságom.
Küzdelmeim és örökségem:
jelenem, jövőm – öregségem.

Házai közt bolyongok sokszor
– már minden követ ismerek –,
hangulatos utcáit járom,
s rám köszönnek az emberek.

Kicsi köz… Itt apám búcsúzott,
anyámra meg a gond szakadt –,
és egy kopott ruhás fiúcska
dédelgette a vágyakat.

Ez gimnázium… Alma Mater…
emberformáló otthonom:
a soha meg nem elégedés
útjára vonzó vonzalom.

Tűnt időben rajzik az emlék…
(Nyitott-lehullott sok virág.)
Vad háború, hányatott évek –,
s hittük, eljön egy jobb világ.

Kéklő hegyek ölelnek körül,
gyárak füstölgő tábora,
szőlősoros bortermő lejtők –,
versíró kedvem mámora.

Ez a város az én világom:
múltam, jelenem – ifjúságom.
Küzdelmeim és örökségem:
jelenem, jövőm – öregségem.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában