Árhullám

2023.12.27. 19:24

Kétezer-négyszáz hektárt borít belvíz Hevesben

Szerdán reggel megszűnt az árvízvédelmi készültség a Tisza középső szakaszán, ugyanakkor változatlanul figyelőszolgálatra van szükség a Zagyva és a Hortobágy-Berettyó mentén.

Tóth Balázs

A Tisza felső szakasza a lehullott csapadék és hóolvadás következtében árad, döntően a Szamoson érkező árhullám miatt, a Kisköre alatti folyószakasz jelenleg még apad, közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A Közép-Tiszán az előző árhullámot követő magas mederteltségre ráfutó kisebb árhullám miatt újra elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállások alakulhatnak ki.

A mellékfolyókon is árhullám vonul le, növekszik a vízhozam a Túron, a Szamoson, a Krasznán, míg apad a Bodrog, a Sajó és a Hernád. Az előzetes számítások alapján Kisköre-alsónál és Szolnoknál I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállások kialakulására kell számítani.

Az előző napokban hullott vegyes halmazállapotú csapadék hatására a Zagyván és a Tarnán is árhullám vonult le, ami a felhalmozódott hó olvadását követően a Tarnán kismértékű, a Zagyván pedig jelentősebb vízszintemelkedéseket eredményezett. A zagyvai ágon érkező árhullám a vártnál nagyobb mértékben további áradást eredményezett Jászteleknél. A Tarnán további áradásokra nem kell számítani a közeljövőben.

Az igazgatóság jelenleg másodfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a kiskörei és a kisújszállási szakaszokon, elsőfokú készültség mellett védekeznek mások mellett a jászkiséri szakaszon. A belvízzel borított terület nagysága 7580 hektárra csökkent, ebből 5183 hektár Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, 2397 hektár Hevesben található. A szivattyúkkal a befogadókba átemelt vízmennyiség 24 óra alatt 650 ezer köbmétert tett ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában