Ma is tanultam valamit

2023.12.15. 10:30

Közelebb hozzák a levéltárat az emberekhez Hevesben is

Heves vármegyében jövő év elején indul az országos települési kulturális projekt, mellyel a levéltárakat hozzák közelebb a közönséghez, klubfoglalkozásokkal és kutatásokkal.

Hornyák Réka

A Heves Vármegyei Levéltár épülete

Forrás: maps.google.com

Országos szintű települési kulturális projektet indított a Magyar Nemzeti Levéltár, a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával. A projekt, melyet helyi szinten a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Vármegyei Levéltára valósít meg, jövő év elején indul Heves vármegye településein – mondta el honlapuknak Gál Máté. 

A Heves Vármegyei Levéltár munkatársa elmondta, a projekt célja többek között az, hogy közelebb hozza az emberekhez a levéltárat, így mindenki megismerheti annak jelentőségét, működését és munkáját. A program különböző projektelemekből áll, melyek további lehetőséget kínálnak arra, hogy a jelentkezők levéltárosok segítségével tanulhassanak, érdekes dolgokat ismerhessenek meg lakókörnyezetükről és saját maguk kutathassák a múltat. A levéltárak adatbázisai ma már lehetővé teszik azt, hogy a hely-, illetve családtörténeti jellegű klubfoglalkozásokon primer levéltári forrásanyagot tárjanak a résztvevők elé. A klubfoglalkozásokat a Heves Vármegyei Levéltár dolgozói tartják majd. 

– A számos projektelem egyike, mellyel találkozni lehet majd a kulturális projekt során, a „Kutasd a múltad” nevet viseli. Ezek a rendezvények kifejezetten felnőtteknek szólnak, akik érdeklődnek a településtörténetük iránt, legyen szó akár egy onnan származó ismertebb család, a helyi iskola, vagy a község életében központi szerepet betöltő épület múltjáról. Egy interaktív foglalkozásról beszélünk, amelynek az elsődleges célja az, hogy az érdeklődők megismerkedjenek az érdekesebb levéltári források jellegével és a digitalizáció segítségével az otthoni kutatási lehetőségeivel – árulta el a felnőtteknek szóló projektelemről Gál Máté. 

Minden településen helyspecifikus levéltári forrásból tanulhatnak majd a résztvevők, melyet a vármegyei levéltár dolgozói biztosítanak, többnyire digitális formában. Ezek a klubfoglalkozások három alkalmasak lesznek, ám azok, akik mélyebben szeretnék beleásni magukat a múltba, lehetőséget kapnak erre a Magyar Nemzeti Levéltár, illetve más közgyűjtemények által működtetett adatbázisok használatán keresztül. 

Gál Máté kiemelte, hogy mivel a levéltárak széleskörű, mára adott esetben digitalizált forrásbázist őriznek, ezért az említett témakörökön kívül számos politikai, katonai és társadalomtörténeti jelentőségű kútfő érhető el az internet segítségével. 

– Egy másik, szintén három alkalmas klubfoglalkozás a „Ma is tanultam valamit” című projektelem. Ezek a foglalkozások, mint ahogy a címe is sugallja diákoknak szólnak. Nekik szintén lesz lehetőségük helytörténeti ismereteket szerezni, ám ebben a körben nagy szerepet kap a levéltárpedagógia. A diákok játékos keretek között ismerhetik meg a levéltárat, annak működését, az ott található forrásokat, valamint a dokumentumokban rejlő érdekes kutatási lehetőségeket, ezzel is közelebb hozva a hallgatósághoz a történész, levéltáros szakmát – zárta le tájékoztatóját Gál Máté. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában