Advent

2023.12.03. 06:55

Ne a tűzoltóra várakozzunk adventkor! - figyelmeztet a vármegyei katasztrófavédelem

Advent az ünnepi készülődés időszaka, azonban a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy odafigyelés hiányában ez könnyen a tűzoltókra való várakozás időszakává válhat.

Hornyák Réka

Az adventi időszak veszélyeire és a baleset elkerülésére figyelmeztet a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az újonnan kiadott közleményükben

Tavaly decemberben Heves vármegyében 39 otthonban keletkezett tűz, 12 esetben elhanyagolt, nem karbantartott kéményekben csaptak fel a lángok. A statisztikákat elemezve megállapította a katasztrófavédelem igazgatósága: vármegyénkben volt olyan nap, amikor több lakástűz is keletkezett. 

A tűz okozta balesetek kockázatát növeli, hogy vasárnap meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát. Minden évben keletkezik tűz a figyelmetlenség miatt. Tavaly december elején egy gyöngyösi társasház egyik lakása gyulladt ki egy gyertya miatt. A város hivatásos tűzoltói fékezték meg a lángokat, a tűz a lánglovagok beavatkozásának köszönhetően a többi lakásra nem terjedt át, azonban a lángoktól érintett otthon lakhatatlanná vált. 

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet: veszély fakadhat a házilag készített adventi koszorúk alapanyagából és elhelyezéséből is. Azt javasolják, hogy a gyertyákat egy szélesebb fém alátétre, gyertyatüskére tegyük. Kerülni kell a fa, műanyag vagy papír alátéteket, mert ezek éghetőek. Ha a koszorún textil, fa vagy műanyag díszek vannak, azokat a gyertyáktól távolabb kell elhelyezni. Fontos, az égő gyertyákat sosem szabad felügyelet nélkül hagyni. Biztonságos alternatíva lehet akár az elemes LED-gyertyák használata. Ezek nem melegszenek fel, és nem jelentenek tűzveszélyt, ugyanakkor szintén biztosítják az ünnepi hangulatot. 

A koszorút célszerű tűzálló tálra tenni úgy, hogy semmilyen éghető anyag ne legyen a közelében. Ne kerüljön az ablakba, ahol meggyújthatja a függönyt és olyan helyre se, ahol a gyermekek és háziállatok hozzáférhetnek - tanácsolják. 

A fényfüzérek, égősorok, díszkivilágítás kihelyezésekor figyelni kell a megvásárolt eszközök minőségére, azt ajánlják, hogy kerüljük a silány, hibás, piacon vásárolt fényfüzéreket. Kültéren csak kifejezetten oda való díszítést szabad használni, hogy elkerülhető legyen a nem kívánt meghibásodás. Ha a fényfüzér vezetéke vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, akkor nem szabad használni, mert csak idő kérdése, hogy tüzet okozzon. Fontos, hogy éjszakára mindig ki kell húzni a fényfüzér vezetékét a konnektorból. 

A későbbiekre is adnak tanácsot, hiszen sokan már december elején karácsonyfát állítanak. Lényeges, hogy se az igazi, sem a műfenyőt nem szabad gyertyákkal, csillagszórókkal díszíteni, hiszen az tűzveszélyes. A karácsonyfát a fűtőeszköztől legalább másfél méterre kell elhelyezni írja a katasztrófavédelem. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában