Majdnem sikerült

2023.12.13. 19:50

Nem tudták betájolni Egert, de más problémák is akadtak egy térképpel

Eger nagyon közel került Bécshez és bizonyos helyeken a város nevek sem stimmelnek.

Heol.hu

Eger látképe (Archív fotó)

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Eltűnő folyók, rossz helyen lévő Balaton, és a Bécs-közeli Eger szerepel a 10 éve megjelent könyvben lévő térképen - adta hírül a Mandiner.hu.

Mint írják, kíváncsiak lennének, hogy átmenne-e egy vaktérképes történelemteszten annak a tíz éve megjelent könyvnek a grafikusa, amely az Oszmán Birodalom hódításairól szól. A The Grandeur and Sultans of the Ottoman Empire című munka Aksit Yayincilik tollából jelent meg 2013-ban Isztambulban, és a 24.hu egy Facebook-csoport nyomán szúrta ki, hogy a könyv nagyméretű ábráján a homok színnel jelölt részek a Szulejmán előtti Birodalmat, a pink Szulejmán hódításait, illetve a vazallusokat, a zöld pedig a következő szultánok sikeres terjeszkedéseit mutatják:

Forrás: Mandiner.hu

Kiemelték, akár kérdés is lehetne, hogy számolja össze a hibákat, de ebben segítenek az olvasónak: vegyesen szerepelnek a városok nevei, hol a török, hol az eredeti nyelvű városnév van feltüntetve. Béccsel, Belgráddal, Tesszalonikival, vagy épp Varsóval ellentétben Eger, Mohács, illetve az 1596-ban a török elleni tizenöt éves háború legvéresebb ütközetének helyet adó Mezőkeresztes rejtélyes okból szintén törökül, Eğri, Mohaç, illetve Haçova írásmóddal szerepel, ráadásul jókora távolságra valódi helyüktől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában