ELE

2023.12.15. 18:36

Ők lettek idén Eger Csillagai + fotók

Ebben az esztendőben már tizenhetedik alkalommal hirdette meg az Egri Lokálpatrióta Egylet (ELE) a szavazást az "Eger Csillaga" cím odaítélésére. Az ELE elnöke portálunknak elmondta: nagyon sok egri voksolt, ami tükrözi, hogy a cím népszerű, s az odaítélésben szeretnének részt venni. A díjátadó gálát pénteken délután az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kápolnájában tartották.

Sike Sándor

Már önmagában is presztizs volt a jelöltek közé kerülni

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az egyesületi elnök, Habis László a díjátadó gálán hangsúlyozta népszerű a cím, s a szavazás során az egri polgárok elismerhetik a városukban tevékenykedő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek és szervezetek egrieket gazdagító tevékenységét, munkásságát. A szavazáson most is 15 jelölt szerepelt, amelyekről az elnök azt mondta, önmagában is presztizs a jelöltek közé kerülni.

A díjátadó gálán aztán a szavazás hétpecsétes titkairól is lehullott a lepel, s a megjelentekmegtudhatták, hogy az egriek számára a legnépszerűbb gazdasági társaság a Marján Cukrászda , az intézményi kategória csillaga a Harlekin Bábszínház lett. A szervezetek kategóriájában – ez egyesületeket jelentett – az egri női vízilabda csapat, amely magyar bajnokságot nyert, kapta a legtöbb szavazatot. Magánszemélyek kategóriájában Madarasi Gábor birkózóedző lett az "Eger Csillaga" ebben az esztendőben, a fiatal kategóriában pedig Majoros Rózsa fiatal sakkozó lett a csillag.

– Ebben az esztendőben volt egy kiegészítő javaslat: Cseh András és Cseh Andrásné, Csöpi kapták a különdíjat nagy szavazatszámmal. Egyfajta életmű díjnak tekinthető ez, hiszen több, mint 30 esztendőn át működtették a Senátor Házat, összességében pedig hatvan éves pályafutásuk elismerése a díj – ezt Habis László jelentette ki portálunknak.

Az ELE elnöke ehhez azt is hozzátette, hogy 1992-ben kezdték el működtetni a Szenátor Házat, s számára személyes büszkeség, hogy 1993-ban alpolgármesterként működhetett közre abban, hogy a város megvegye az Állami Vagyonügynökségtől ezt a házat.

Ami pedig a csillagok méltatását illeti. A Marján Cukrászdáról kiderült, hogy 1999-ben kezdtek kis létszámmal, nagy lelkesedéssel. Mellette egy éttermet üzemeltettek 17 éven keresztül. Az ügyvezető igazgató, Marján Tünde szavai szerint édesapjuk 1914-ben adta át a stafétabotot a húgának és neki, ők pedig 2015-ben modernizálták egy kicsit a cukrászda egyes részeit, de főleg a vendégteret.

– Ekkor lett az új logónk az új dizájnhoz, a cukrászdánk második generációs képviseletében. (Reméljük, hogy lesz harmadik generáció is.) Kollégáinkkal egy igen ütőképes rugalmas csapatot alkotunk. Célunk modernizáció mellet a hagyományok megőrzése. Követjük az igényeket, és nem ismerünk lehetetlent. Folyamatos képzéseken veszünk részt, és korszerű modern gépeket igyekszünk beszerezni. Úgy érezzük, a vendégek értékelik az igyekezetünket – fogalmazott.

A Harlekin Bábszínházról megtudhattuk, hogy lassan 60 – más számítás szerint 40 – évesek lesznek, hiszen 1965-ben indította útjára egy lelkes fiatalokból álló csapat – Demeter Zsuzsa vezetésével – az Egri Bábszínpadot, majd húsz évvel később hivatalosan is megszületett a Harlekin Bábszínház. Napjainkban, kis híján hatvan évvel megalakulása után az egri bábszínház küldetése mit sem változott: magas színvonalú előadások létrehozása a köz számára.

Méltatása szerint az évek során a Harlekin olyan családbarát, gyermekközpontú bábszínházzá tudott válni, amely Egernek és a régiónak szól, épít a bábműfaj tradícióira és a helyi intézményi hagyományokra. Megőriz és megújít. A minőség biztonságát nyújtja azoknak a pedagógusoknak, akik évtizedek óta itt ismertetik meg a legkisebbekkel a színház csodáját, a fiatal szülőknek tartalmas családi időtöltést nyújt, a középiskolásoknak és egyetemistáknak egy izgalmas, máshoz nem fogható színházi nyelven viszi el a klasszikusokat és a kortársakat, az újdonságokra nyitott színházrajongóknak pedig igazi csemegét kínál.

A bábszínház társulata folyamatosan dolgozik a magyarországi bábműfaj megújításán, a létező bábtechnikák továbbfejlesztése mellett a jelenlegi műsorkínálat legnagyobb vonzerejét a családi óriásbábos musicalek jelentik, melyek az országban egyedülálló módon az egri Harlekin Bábszínház kuriózumai – derül ki a laudációból.

A jelenlegi nevén Tigra-ZF-Eger női vízilabda csapat tíz év után hódította el a bajnoki trófeát, bizonyítva ezzel, hogy Egerben a vízilabdának nem csak jelene, hanem múltja és jövője is van. "Férfi és női összehasonlításban jóval fiatalabb a hölgyek szakosztálya városunkban, azonban az elmúlt két évtized komoly sikereket hozott. Összességében három bajnoki cím, két kupagyőzelem, illetve több szezonban is elismerésre méltó nemzetközi teljesítmény jellemezte a gárdát. Az eredmények mellett az utánpótlásnevelés legalább annyira hangsúlyos, a szakma rendkívül sikeres trénereinek irányításával." – olvashatjuk a címre való ajánlásban.

A cím elnyeréséhez bizonyára hozzájárult az is, hogy a hölgyek évről évre – a klub további tagjaival karöltve- a társadalmi szerepvállalás terén is jeleskednek. Hosszú évtizedes hagyomány, hogy az Egri Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Kollégium gyermekeit karácsonykor meglátogatják, és az ajándékok mellett közös játék, mesélés és mézeskalács sütés a program. Emellett a karácsonyi időszakban rendszeresen részt vesznek adománygyűjtésekben. De említhető azt is, hogy faültetésben is aktív szerepet vállaltak. Példaértékű életet élnek nem csak sportolóként, hanem magánemberként is. Méltó módon képviselik nem csak az Egri Vízilabda Klubot, hanem városunkat is.

Magánszemély kategóriában a 34 évvel ezelőtt Egerben született Madarasi Gábor birkózó-edzőre érkezett a legtöbb voks. Gábor tanulmányait itt a városban folytatta, a 4-es iskolában (volt Szentgyörgyi Albert Általános Iskola), illetve az Eszterházy Károly Főiskolán sportszervező szakán szerzett diplomát. Fiatalon ment le szőnyegre és versenyzőként is hamar kiderült tehetsége: nyolcszor nyert országos bajnokságot különböző korosztályokban, világkupán két 4. helyezés ért el, egy bronzérmet szerzett főiskolás egyetemi világbajnokságon.

Egy váratlan sportsérülés nem engedte, hogy saját sportkarrierje kiteljesedjen. Még néhány évig birkózott, de aztán úgy döntött, hogy az edzői pálya felé fordul. Nem volt kérdés, hogy fiataloknak, gyerekeknek szeretné átadni mindazt, amit a korszak kiemelkedő edzőitől megtanult. Mi sem bizonyíthatná jobban azt, hogy eredményesen teszi, mint az a tény: jelenleg tanítványai, az egri versenyzők adják egyes korosztályos birkózó válogatott keret jelentős részét.

A fiatalok kategóriájában Majoros Rózsa sakkozóra szavaztak legtöbben. Ő idén érettségizett kitűnő eredménnyel a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium tanulójaként. Szeptembertől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elsőéves hallgatója közlekedésmérnöki szakon. Óvodás korában kezdett sakkozni, azóta sikert sikerre halmoz. Többszörös országos bajnok, négyszeres országos diákolimpiai bajnok, valamint korosztályos Európa-bajnoki ezüstérmes, kétszeres bronzérmes és többször ért el pontszerző helyezést is. Ezen felül egyszer a Korosztályos Európai Uniós Bajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott.

Jelenleg az egyetem mellett továbbra is indul versenyeken, illetve országos versenybíróként is tevékenykedik a korosztályos bajnokságokon. Igazi csapatember, csapatai mindig számíthatnak rá. Kiemelendő a nyelvek iránti szeretete, angolból felsőfokú, németből pedig középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, jelenleg oroszul tanul. Több ízben nyerte el a Magyarország Jó Tanulója, Jó Sportolója címet, valamint az Eger Város Jó Tanulója, Jó Sportolója megtisztelő elismerésben is részesülhetett. Kétszer a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban részesült. 2023 júniusában a Magyarország Tehetsége díjat a Stefánia Palotában vehette át Maruzsa Zoltán államtitkártól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában