Nosztalgia

2023.12.01. 18:50

Régi idők karácsonyait idéző kiállítás nyílt az egri várban + fotók

Pénteken nyitották meg a Boldog Karácsonyt! című kiállítást a Dobó István Vármúzeum déli fogadóépületében.

Fekete-Vadászi Erika

A tárlat január végéig tekinthető meg

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója nyitotta meg a kiállítást. Mint mondta, örömteli számukra, hogy átadták a déli fogadóépületet, mely időszakos kiállítások helyszíneként is funkcionál. 

– Ezzel a kiállítótérrel szeretnénk megmutatni olyan elemeket a gyűjteményünkből, melyeket állandó kiállításként nem lenne lehetséges. Nagy örömünkre a déli fogadóépület viszont remek helyet biztosít számukra – jegyezte meg az igazgató, aki arra buzdítja az egrieket, turistákat, tekintsék meg a Boldog Karácsonyt kiállítást. Hiszen a tárlat Egerről is szól, s megismerhetők általa a régmúlt idők ünnepei. 

A Boldog Karácsonyt! című kiállítás megnyitóján dr. Löffler Erzsébet, az egri Érseki Vagyonkezelő Központ Könyvtár, Levéltár nyugalmazott igazgatója felidézte az adventtel kapcsolatos hagyományokat. 

Szavaiból kiderült, a várakozás időszaka kezdődik, s ehhez kapcsolódik például az adventi koszorú, ami a XIX. század közepén a Német-Alföldön jelent meg, Európában pedig a XX. században terjedt el. 

Kitért arra is, az ajándékozás már az ókorban megjelent szokásként, majd Szent Miklós nevéhez kapcsolódva vált ismertté széles körben, s említést tett a szaloncukorról is, ami magyar kuriózum, s hazánkban a karácsonyfa díszeként is funkciónál. 

A kiállításon egyebek között korabeli divatot bemutató porcelánbabákkal, az 1960-as és 70-es évek retró játékaival találkozhatnak az érdeklődők, s egy 1938-ban készült hintaló is megtekinthető. A hintaló kalandos utat járt be, különlegessége, hogy Szihalomról Egerbe, majd a fővárosba került gyerekekhez, s végül visszakerült vármegyeszékhelyünkre. 

A tárlat január végéig tekinthető meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában