Látványosság

2023.12.29. 17:27

Rémült állatok és tűzesetek nélkül tűzijátékozzunk! - figyelmeztet Hevesben a katasztrófavédelem

Tavaly szilveszterkor országosan 37 tűz keletkezett tűzijátékok használata során, voltak kigyulladt épületek, autók, tuják, kukák, de riasztották a tűzoltókat égő tűzijáték maradványhoz is.

Hornyák Réka

Már a tűzijáték vásárlásakor érdemes óvatosnak lennünk. Illusztráció

Forrás: Nagy Balázs/Új Néplap

A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság legutóbb közleményében tájékoztatott, hogyan kerülhetőek el a tűzijáték okozta balesetek. A tűzijátékozási szokásokról néhány Heves vármegyei lakost is megkérdeztünk.

A katasztrófavédelem szakemberei elmondták, hogy érdemes már a tűzijátékok vásárlásánál odafigyelni. Soha ne vásároljunk pirotechnikai eszközt aluljáróban, piacon, vagy csomagtartóból áruló embertől, mert ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek, nem biztonságosak! A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken. Jellemzően plázákban vagy nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben árusítanak olyan tűzijátékokat, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz. 

Vörös Gábor noszvaji lakos, aki szinte minden évben tűzijátékozik családjával, barátaival, elmondta, hogy ők is kizárólag ellenőrzött helyről vásárolnak szilveszteri kellékeket. 

– Egerben, egy partikellékes boltban szoktunk bevásárolni a szilveszteri családi műsorunkhoz, mert tudjuk, hogy onnan kizárólag ellenőrzött terméket tudunk venni. Szeretünk tűzijátékozni, mert gyönyörű látványt nyújtanak a különböző színek, minták és stílusok, de körültekintőnek kell hozzá lenni. Mi is mindig kimegyünk a kertbe, messze a házaktól és a fáktól, egy nyugodt, tiszta területre. Minden tűzijátéknak van használati utasítása, azokat betartva használjuk csak őket és mindig figyelünk, nehogy baj történjen – árulta el szokásaikat Gábor, aki több éve balesetmentesen kezeli az eszközöket. 

A szakemberek figyelmeztetnek: a megvásárolt termékeket otthon biztonságos távolságra kell elhelyezni a fűtőeszközöktől, a tűzhelytől, mert a hő hatására idő előtt működésbe léphetnek. Továbbá ne tároljuk együtt más éghető anyagokkal és soha ne hagyjuk a kocsiban, mert idő előtt elindulhat a tűzijáték, ami miatt kiéghet a gépjármű. 

A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy olyan helyen tároljuk a tűzijátékot, ahol nem éri napfény, pára, víz és a gyermekek, háziállatok sem férhetnek hozzá. Ha valamelyik eszköz vizes lesz, azt még azután sem szabad használni, hogy megszáradt, mert nem lesz biztonságos a működtetése. A tűzijátékokat nem szabad megbontani, sem átalakítani.

A legális árusítóhelyen vásárolt tűzijátékok magyar nyelvű használati utasítással rendelkeznek, amelyek betartása különösen fontos. Az utasítás részletesen tartalmazza, hogy az eszköz milyen irányba fog működni és mekkora védőtávolságot kell tartani. Erős szél esetén nem szabad tűzijátékozni, illetve fontos, hogy az adott irányba ne álljon ember, állat, növény, jármű vagy épület. Fontos még. hogy a rakétákat nem szabad fák, vezetékek alól vagy közvetlenül épületek mellől indítani, sem házak, különösen társasházak ablakából, vagy erkélyéről, hiszen ezek rendkívül tűz- és balesetveszélyes mutatványok. Az elhasznált tűzijátékok forró maradványait csak kihűlés után lehet a kukába dobni, ellenkező esetben kigyulladhat a kuka, illetve az ahhoz közel álló autó, épület. 

Az év utolsó napján azonban nem szabad megfeledkezni a házi kedvencekről sem. A katasztrófavédelem szakemberei azt tanácsolják, hogy ha lehet, akkor a kutyákat, macskákat engedjük be a lakásba vagy más, biztonságos helyre. Érdemes bekapcsolni nekik a tévét vagy a rádiót, hogy kevésbé hallják a durrogást, illetve fokozottabban kell rájuk figyelni és nyugtatni kell őket az este folyamán. 

Szilveszter éjszaka a nagy zajhatástól sok kutya megriad és elszökik, netán beszorul, beesik valahová. Megesik, a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk a bajba jutott állatokat. 

Az egri Kovács Márton elmondta, őket ez tartja vissza a tűzijátékok használatától. 

– Tavaly sajnos a mi kutyánk is elszökött, mert megijedt a hangos durrogásoktól, pedig még csak délután öt óra volt. Nagy volt az ijedtség, mert hat napig nem is jött haza, végül egy járókelőtől kaptunk információt a hollétéről, és úgy találtuk meg. Részben az állatok miatt, részben pedig azért nem tűzijátékozunk, mert kertes házas részen élünk, így itt nagyobb annak a veszélye, hogy valami kigyullad, hiszen minden közel van – mesélte Márton. Elmondta, hogy nincs problémája ezzel a szórakozással egészen addig, amíg biztonságosan és normálisan művelik azt az emberek. 

A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint szilveszter éjjel, az év többi napjához hasonlóan, Heves vármegyében közel nyolcvan tűzoltó lesz készenlétben. Ha tüzet, bajba jutott embert, állatot látunk, hívjuk a 112-es segélyhívó számot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában