Rászorulók

2023.12.16. 14:59

Szeretetlakomával, ételcsomaggal várták a rászorulókat Egerben + fotók

Az Ételt Az Életért Alapítvány 750 egri rászorulót várt meleg étellel és ételcsomaggal az ünnepek előtt.

Szabadi Martina Laura

Krisnás ételosztás Egerben

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Ma 750 egri rászorulót várunk meleg étellel és tartós élelmiszercsomaggal Egerben a Tűzoltó téren – mondta el portálunknak Szilaj Péterné, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szóvivője szombaton, a szeretetlakomán. Kiemelte, Eger az adventi jótékonysági akciósorozatuk negyedik állomása. Az ellátottak közt van kisnyugdíjas, nagycsaládos és egyedül élő is, de mindannyian szociálisan hátrányos helyzetűek. Van akinek a munkanélküliség, a tartós betegség, a gyermekek iskolázási költségei, a gyógyszerkiadások, a gyűrűző adósság, egy válás és így családi krízis, vagy éppen a tüzelő megvásárlása jelent súlyos anyagi kihívást.

Egerben 750 embert látnak el a Krisna-hívők Fotó: Gal Gabor /Heves Megyei Hírlap

– A napi ellátottainknak most egy élelmiszercsomagot is ajándékozunk. Ezt ünnepekkor rendszeresen megszervezzük, hogy segítséget nyújtsunk az ünnepekhez. Sok olyan család van ahol sok a gyermek, egyedülálló anyák vagy nyugdíjasok, így méltóképpen megünnepelhetik a karácsonyt. A csomag összeállításában a lakosság is segített, bevásárlóközpontokban gyűjtöttünk, de Krisna-völgyi sütőtököt is hoztunk magunkkal – részletezte. Ez volt a 35. Ételt az Ételért Karácsonyi Szeretetlakoma. Mint ismert, a Krisna-tudatú hívők hitéleti munkájuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek a karitatív munkára. Évente közel 180 ezer tál meleg ételt osztanak ki Egerben és környékén az Ételt az Életért Program keretében. A karitatív munka a hívők életét is gazdagítja, hiszen a lelki tudás az emberek iránti önzetlen odaadásban és a világ szolgálatában teljesedik ki a gyakorlatban – vallják.

Ruhák isvárták a rászorulókat. Megtudtuk, az energia- és árválság a karitatív és szociális ellátó szervezeteket is kihívás elé állítja. Bár az egriek adományozói kedve a régi, a lehetőségeik már egyre szerényebbek. A szegényélelmezési programban kiosztott egytálételeket készítő Govinda étterem rezsiköltsége az ötszörösére nőtt - tavalyhoz képest.

A meleg étel mellett most csomagot is kaptak Fotó: Gal Gabor /Heves Megyei Hírlap

– A jelentős spórolás ellenére feléltük a tartalékainkat, de a 750 rászorulót nem hagyjuk cserben! A programot folytatni fogjuk! – mondja Nyolcas Olivér, az Alapítvány Egri Irodájának vezetője. 

– Szinte minden korosztályból lesznek segítők, a gyermektől kezdve az idősebb korosztályig. Az idei Karácsonyi Szeretetlakomán a menü vegetáriánus székelykáposzta szójakockákkal, friss kenyérrel, süteménnyel. A novemberben, egy egri áruházban - a Magyar Élelmiszerbank akciójában - gyűjtött mintegy 1.200 kg tartós élelmiszer adomány is kiosztásra kerül. Ezt persze kiegészítjük további élelmiszerekkel. Mindez egy kis melegséget hoz az otthonokba, megkönnyíti a rászorulók ünnepi időszakát – mondta.

Sokan így tudnak csak karácsonyra ünnepi fogást készíteni Fotó: Gal Gabor /Heves Megyei Hírlap

Közleményük szerint az Alapítvány - mivel állami közfeladatot vállal át - normatív támogatást vehet igénybe, ez azonban az étel elkészítésének mindössze nagyjából 40 százalékát fedezi. A karácsonyi élelmiszer segélycsomagba kerülő tartós alapanyagok beszerzésének költségét önállóan kell kigazdálkodnia a szervezetnek, amelyben óriási támaszt jelentenek az egyéni adományok és az adó 1 százalékokból befolyt támogatások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában