Durrogtatás

2023.12.30. 11:25

Szilveszterkor biztonságba kell helyeznünk állatainkat +videó

Az egri menhely vezetője elmondta, hogyan lehetünk biztosak abban, hogy nem szökik el majd háziállatunk a tűzijáték és petárda durrogás miatt. Országos szerveződések is indulnak, hogy állatmentő ügyeletek helyezzék biztonságba a szökött ebeket és macskákat.

Szabadi Martina Laura

Szilveszterkor az állatok jó része retteg a hanghatásoktól, Társy Diánát, az egri menhely vezetőjét kérdeztük arról, mit tehetünk annak érdekében, hogy nyugodtan átvészeljék a rettegő állatok ezt az időszakot. 

– Ne csak 31-én este igyekezzenek a gazdák odafigyelni a rettegésre hajlamos állataikra, hiszen már előtte és utána is gyakran petárdáznak. Már szilveszter előtt egy nappal fokozottan figyeljenek minden házikedvencre, amelyik fél ezektől a hanghatásoktól. Ha lehet, ne egy kennelbe legyenek bezárva egyedül, hanem oldjuk meg, hogy beltéren lehessenek, nyugodt helyen és ha lehet akkor társaságunkban. Tartózkodjon az állattal valaki, akihez kötődik és bízik benne – javasolta a szakértő. 

Kiemelte, hogy a hanghatás elnyomásával csökkenthető a félelem az állatokban, javasolt például televízió, zene, de homeopátiás nyugtató alkalmazása is sokat segíthet.

– Különböző fajtákat lehet kapni, létezik párologtató formában is, de pasztákat is kaphatunk, ezekkel kapcsolatban állatorvos és állatpatika tud tájékoztatást adni. Az ne nyugtasson meg senkit, hogy korábban nem volt probléma, mert a korral, az idő előrehaladtával bármikor előjöhet a rettegés, és kifoghat az állaton. Lehet az oka az időskor, egy betegség vagy környezetváltozás is. Bármikor kialakulhat a félelem. Láncra senki ne kössön kutyákat ilyenkor, mert annyira be tudnak pánikolni, hogy megfojtják, felakasztják magukat– hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy ha megtörténik a baj és az állat elszökik, fontos, hogy legyen benne chip, amely az azonosítást megkönnyíti. Macskákba is mindenképp javasolja a mikrochip ültetést.

– Ellenőrizzük az év vége előtt, hogy regisztrálva van-e a chip és az adatok helyesek, naprakészek-e, a lakcím megadása sokat segíthet az állat hazajutásában. Ha eltűnik a háziállat akkor minden módon keresse a gazdi, ossza meg a fotóját a közösségi médiában, szóljon állatorvosoknak és menhelynek is. A mikrochip adatokban meg lehet jelölni, hogy eltűnt és keresik – javasolta.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet civil szerveződés, immár 10. éve igyekeznek országosan önkénteseket tömöríteni, hogy az óév búcsúztató tűzijáték és petárdahegyek miatt megrémült és elmenekült házikedvencek hazataláljanak.

Ezeket érdemes betartani

1. Tegyél chipet a kutyádba!
2. Figyelj rá és ellenőrizd, hogy az orvos regisztrálja is be a chipet az adataiddal (név, cím, telefonszám), mert enélkül a chip semmit sem ér!
3. A kutya nyakába tegyél egy bilétát a számoddal!
4. Ha kell, szilveszter előtt és utána pár napig vidd be a házba, hogy megvédd a számára félelmetes durrogtatásoktól!
5. Már napokkal korábban figyelj jobban, de szilveszter délutánja és Újév napján, és utána még pár napig is inkább pórázon sétáltasd sötétedésig, nehogy megijedjen egy közelben becsapódó petárdától és elrohanjon! Este már inkább ne vidd le ebben a pár napban.
6. Ha a kutyád nagyon fél az erős hangoktól, akkor az állatorvosoddal konzultálva adj be neki természetes alapú nyugtatót!
7. Oszd meg ezt a videót, hogy minél több gazdihoz eljuthasson, lájkold a Facebok-oldalunkat, mert ha mégis eltűnik a kedvenced, mi megpróbálunk segíteni!

– Olyan autóval rendelkező önkéntesek jelentkezését várjuk, akik elsősorban december 31. és január 3. között segítenének a talált kutyák/cicák elszállításában: chipolvasáshoz, orvoshoz, gazdihoz, ideiglenes befogadóhoz szállításról van szó. Hogy mikor, hol és milyen távolságban tudsz segíteni, azt természetesen te döntöd el, de nem tudunk anyagi támogatást adni! – írták felhívásukban, melyre december 31. 18 óráig lehet jelentkezni.

Az ügyelet is megosztott egy kisfilmet, melyben sorba szedik, hogyan lehet megakadályozni a rémült szökéseket:

(Főoldali képünk illuzstráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában