Fejlesztés

2023.12.07. 12:50

Több mint 800 millióból fejlesztett a rendőrség Egerben és Füzesabonyban + fotók

Lezárult a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság épületeinek fejlesztése, mely több mint 800 millió forint uniós és állami forrásból valósult meg.

Szabadi Martina Laura

Balról jobbra: Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára, dr. Mecser Tamás, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság ezredese, rendőrségi főtanácsosa, dr. Poczok Miklós Norbert rendőrfőhadnagy és dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretén belül 810 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, a főkapitányság által üzemeltetett kormányzati épületek energetikai felújítására. A kivitelezés lezárult, erről csütörtök reggel tartottak sajtótájékoztatót Egerben.

A projektben az épületek energiahatékony felhasználását, a megtakarítást célzó fejlesztések valósultak meg. Homlokzati, lábazati, tetőfödém hőszigetelés, a fűtési rendszer korszerűsítése, illetve a megújuló energiafelhasználás kialakítása is segíti a szén-dioxid kibocsátás csökkentését. A fejlesztés eredményeként biztonságosabb, korszerűbb, környezetbarát intézményekként működhetnek tovább. Kovács Erika ezredes, a Heves vármegyei főkapitány-helyettes elmondta, a  környezeti és energiahatékonysági projekt 2 helyszínen valósult meg: Egerben és Füzesabonyban. 

– Számos akadály merült fel a kivitelezés során. Az akadályokra megoldást kellett és sikerült is találni a kivitelezővel közösen. Mindkét épületben folyt a munka, miközben a beruházás zajlott, sokszor fűtés és melegvíz nélkül, zajban vagy ablak nélküli irodában. Úgy kellett együttműködnünk, hogy a rendőri munka ne sérüljön. Köszönjük a Tömb 2002 Kft. és az Eurocampus munkáját és hozzáállását! Mindennek köszönhetően fejlődött a tűzbiztonság, az energiahatékonyság és a környezetvédelmi szempontok is érvényesülnek. Fontos a kellemes és biztonságot nyújtó munkakörnyezet, illetve az is, hogy az épületbe belépő állampolgár is érezze, az intézmény amihez fordul biztonságot erőt rendezettséget sugall. A projekt hosszútávú célkitűzései megvalósultak, utóéletét nyomonkövetjük – emelte ki. Hozzátette, Heves Rendőrkapitánysága is nyert pályázatot, remélik, ez lesz a következő helyszín.

Dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta, kiemelten fontos az energiahatékonyság, mellyel kapcsolatban szükséges a jövőbe mutató hozzáállás.

— Kiemelt téma az energia-, a klíma- és környezettudatosság, az utóbbi két európai uniós költségvetési ciklusban kiemelt programként kezeli a kormány, stratégiai cél. Ez a beruházás több mint 800 millió forintból valósult meg, uniós és állami forrásból. A nemzeti energiastratégia fontos pontja az energiabiztonság és -szuverenitás, illetve az energiatermelés dekarbonizaciója. A legnagyobbb takarékosságot a fel nem használt energia jelenti: a projekt része volt a szigetelés, a nyílászáró csere és a megújuló energiafelhasználás kiépítése. Kívánom, hogy érezzék jól magukat a rendőrök! Kiemelten, mert az elmúlt évek kihívásai igencsak próbára teszik a rendőrséget. Áldott, békés, eseménytelen adventet kívánok! – zárta szavait.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a gazdasági és funkcionális szempontok mellett pedig az esztétikai szempontok is érvényesültek, Eger belvárosában nem is lehetne ez másként.

– A legnehezebb az, amikor munka folyik egy helyszínen és úgy zajlik a felújítás. A több száz energiahatékonysági projekt befejeződik idén. Az elköteleződés megvan, de persze forrás kérdése is minden beruházás.  A minisztérium két fontos ágazati szabályozással haladt előre idén, az állami beruházások lehető leghatékonyabb megvalósulása érdekében készült az egyik, a másik pedig az új építési törvény – fogalmazott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában