Közel a vasúthoz

2023.12.15. 21:05

Új autóbusz állomást adtak át Mezőkövesden

A vasútállomás mellé költözött a belvárosból a forgalmas autóbusz pályaudvar.

Tóth Balázs

Az új autóbusz állomás december10-én nyílt meg a forgalom számára

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Az Európai Unió támogatásával készült új autóbusz állomás Mezőkövesden, amely december10-én nyílt meg a forgalom számára és pénteken délelőtt avatták föl ünnepélyesen. Dr. Fekete Zoltán, a város polgármestere fölelevenítette, 2016-ban találtak rá pályázatot, több településsel és a közútkezelővel, valamint az akkori Észak-magyarországi Közlekedési Központtal alkottak konzorciumot egy átfogó közlekedési fejlesztésre. Ebből készült körforgalom, kerékpárút Mezőkövesd és Bükkzsérc között, valamint egy új Volán-pályaudvar. Az autóbuszok kiköltöztetését a belvárosi piac mellől már húsz éve szorgalmazták a környéken lakók, hiszen egyre nőtt a forgalom.

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője, a Pénzügyminisztérium miniszter-helyettese reméli, mindenki javára válik az új intermodális csomópont, az összehangoltabb vasúti és buszos közlekedés. Mint minden új, ez is szokatlan és ki kell tapasztalni, a hibákat javítani. Voltak fölvetések a főúton kialakított új megállóhelyekkel kapcsolatban, sokak éreznek egyelőre hátrányt a változással kapcsolatban. Az önkormányzat új fedett beállókat helyezhet ki, ha szükséges. Kiemelte, az új pályaudvar az utasoknak és a dolgozóknak is kényelmesebb lesz.

Dr. Mosóczi László, a MÁV-START és a Volánbusz vezérigazgatója az integrációról, a bevezetett új bérletekről is beszélt. Megemlítette, Mezőkövesd és Tiszaújváros között tarifaközösség valósult meg a két cég között az átszállójegy bevezetésével, amelyből négyezer darabot értékesítettek. A Mezőkövesdet érintő vonalakon a Volán 2,1 millió utazást regisztrált, a buszállomás közvetlenül 491 ezer ember utazásához járult hozzá, évente 39 ezer járaton. A vasútállomásról 220 ezer utazás történt, s nemrég vezették be, hogy Mezőkövesdről két óránként intercityvel lehet eljutni Budapestre, illetve Miskolcra. Az új buszállomáshoz 465 millió forint uniós támogatást kaptak, amelyhez a Volán 243,5 millió forint önerőt tett hozzá. Ebből egy kétszintes központi épület készült, 630 négyzetméter peronnal, amelyek mellé két csuklós megállóhelyet és hét szóló férőhelyet építettek. Van hét busz- és hét személyautó parkoló, és 28 P+R parkoló, valamint fedett kerékpártároló. A Volánbusz telephelyén 65 ember, köztük 55 gépkocsivezető teljesít szolgálatot. A buszállomással egyszerűbbé vált a környező településekről vonatozni szándékozók helyzete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában