Választás lesz

2023.12.05. 18:30

Kihirdették Eger új választókerületi felosztását

Már nyilvános Eger új választókerületi felosztása. Kevesebb képviselő lesz jövőre.

Szabadi Martina Laura

Eger látképe (Archív fotó)

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A legutóbbi önkormányzati választás óta jelentősen csökkent Eger lakosságszáma, ezért újra fel kellett osztani a városi választókörzeteket. Korábban 12 egyéni választókerület volt Egerben, de a lakosságszám csökkenése miatt 10 egyéni választókerület lesz, erről november végén jelent meg határozat.

A megszűnő választókerülettel szomszédos választókerületek mindegyike érintette a választókerületek határvonalainak átalakulása, amely átalakulás során nagyobb hangsúlyt kapott az újonnan kialakuló választókerületek földrajzi egységének megtartása mellett az indokolatlanul széttöredezett választókerületek határvonalának újra rajzolása – olvasható a határozatban.

Az 1. választókerület a Lajosváros Kelet, innen kivették Deák Ferenc utcát és a földrajzilag ide illő Mátyás király és Faiskola utcákat beemelték. A 2. kerület a Hatvani hóstya – Lajosváros Nyugat ide került a Szarvas Gábor utca.

A 3. kerület a Maklári hóstya, a 4. a Belváros dél – Csákó területe. A régi választókerület ritkán lakott, széttöredezett volt, cél volt egy földrajzilag egységesebb kialakítása. A 25-ös főút es a Deák Ferenc utca közötti részek és a régi egyes választókerület egy része is ide került.

Az 5. a belváros északi része,  ide került péládul a Gerinc utca a földrajzi adottságai miatt. A 7. kerület a Hajdúhegy, a 8. a Felsőváros kelet. A korábbi 3 felsővárosi választókerületből kettő lett, ezek határvonala a II. Rakóczi Ferenc utca, így a 9. kerület a Felsőváros nyugat. A 10. Felnémet és a Berva, ennek területe nem változott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában