Megmérettetés

2024.01.29. 13:55

A jövő ápolói versenyeznek Egerben + fotók, videó

A második alkalommal megrendezett Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny Heves vármegyei döntője hétfőn kezdődött az egri kórház Skill Laborjában. Három napon át tart a megmérettetés, melyet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) az egészségügyi középfokú szakképzést folytató intézmények tanulóinak hirdetett meg, s melynek fővédnöke Ignácz Balázs főispán.

Fekete-Vadászi Erika

A háromnapos vármegyei döntőn gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk a résztvevőknek

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Ignácz Balázs főispán, a verseny fővédnöke köszöntötte hétfő délelőtt a diákokat Egerben, a Skill Laborban, és sok sikert kívánt nekik. Megjegyezte, régóta tartó jó kapcsolat van vármegyénk kormányhivatala és a MESZK között. A versenyzőknek elmondta, nagyon fontos az a karrierív, amin elindultak, hiszen amikor olyan helyzetbe kerül az ember, hogy szakápolók munkájára van szüksége, akkor derül ki számára igazán, milyen fontos feladatot látnak ők el. 

A főispán kitért rá, hogy hamarosan – február 19-én – lesz a Magyar Ápolók Napja, ami Kossuth Zsuzsanna születésnapja is egyben. 

– Kossuth Zsuzsannára igazán büszkék lehetünk. Munkássága, a szabadságharc alatt végzett tevékenyége és az ő életútja  legyen példaértékű mindannyiuk számára – hangsúlyozta Ignácz Balázs.

Pogonyiné Kis Irén, a MESZK Heves vármegyei területi elnöke megosztotta portálunkkal a verseny jelentőségét és részleteit. Szavaiból kiderült, céljaik között szerepel, hogy minél több fiatalt megnyerjenek, hogy ezt a pályát válasszák, továbbá szeretnék a hivatásuk presztízsét emelni. A versenyen a kiváló tanulókat és felkészítőiket kívánják elismerni. A legjobbak pedig az országos döntőn is részt vehetnek majd. 

– A háromnapos vármegyei döntőn gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk a résztvevőknek. Alap ápolási feladatokat, valamint az érettségihez kapcsolódó, belgyógyászattal és rehabilitációval összefüggő feladatokat is kapnak a diákok, akik önállóan versenyeznek, nem pedig csapatszinten. Kórházi körülmények között, modern szimulátorok, felszerelések állnak a rendelkezésükre, s segítik őket abban, hogy bemutathassák tudásukat. Imitátorok is lesznek, hogy a versenyzők tudjanak kommunikálni a beteggel a munkájuk elvégzése közben. Ezt a kommunikációt is pontozzuk amellett, hogy természetesen figyeljük, hogyan oldják meg a versenyfeladataikat – részletezte az elnök.

Dr. Vácity József, a Markhot Ferenc kórház főigazgatója kiemelte, nagyon fontosnak tartja az ápolási szakmát, hiszen a dolgozók fontos feladatokat látnak el, valamint a jól végzett és kedvességgel teljes ápolás elengedhetetlen ahhoz, hogy a kórházaknak jó hírneve legyen. Szavaiból kiderült, ő maga is sokat tanult az ápolóktól, és versenyben résztvevők is taníthatják majd a fiatal orvosokat, miután befejezték a tanulmányaikat és munkába álltak, hiszen addigra hatalmas tudásra és gyakorlatra tesznek majd szert.

– Az utánpótlás nevelés során nem csak az a fontos, hogy iskolába és gyakorlatra járjanak a diákok, hanem a versenyszellem kialakítására is hangsúlyt kell fektetni. Az elkövetkező három nap is bizonyítja majd, hogy a tanulók lelkesen készültek a megmérettetésre. Örömmel bocsátottuk rendelkezésükre a Skill Labort, hogy itt versenyezhessenek – mondta el a Heol-nak dr. Vácity József.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában