Alíz nem volt ott

2024.01.20. 13:40

Apró galambok és óriási nyulak az egerszalóki csodaországban + fotók, videó

Több mint háromszáz baromfi, nyúl, galamb és papagáj látható az egerszalóki díszállat kiállításon.

Tóth Balázs

Kétnapos galamb és kisállat kiállítás kezdődött Egerszalókon, az iskola tornacsarnokában. A V34 Egyesület évente megrendezi a környékbeli tenyészállatok seregszemléjét, amelyen Montvai Csaba elnök szerint idén 320 egyedet mutatnak be. Ezek közül nyolc fajtából 48 díszbaromfi, 44 nyúl (szintén nyolc fajta) és 224 galamb tekinthető meg. A galambok 23 fajtához tartoznak, dísz-, keringő-, alak- és haszongalambok vehetők szemügyre a ketrecekben.

- Egernek van saját fajtája, bár igen kevesen ismerik, ez az egri kék keringő. Valamikor óriási tenyésztőtábora volt, de ahogyan az állattenyésztés, úgy a kék keringők tartása is háttérbe szorult ma, de fönntartható a fajta. Az egri kék keringő az egyik legapróbb keringő fajta, gyönyörű kékek, ivarjelző színnel. A hímek jóval világosabb, acélosabb kékek, mint a tojók, ők barnásabb, füstösebb színűek. Azt mondják, szürke galambfajta, de a szivárvány minden színében pompáznak – magyarázta Montvai Csaba. Hozzátette, a keringő fajták versenyeznek is, de 4 éve már nem indultak egri kék keringővel röpversenyeken, de tervezik röpverseny szervezését nekik is.

A kiállításon csak a papagájok apróbbak az egri kék keringőknél és ugyan vannak jól megtermett kakasok is a ketrecekben, az igazán nagy kisállatok a nyulak között találhatók. Láthatók például német óriás nyulak, amelyek között tisztelhetjük a kiállítás legnagyobb példányát, egy 8,7 kiló tömegű „nyuszit”. A nyúl és a baromfi jelen van tenyésztőknél az asztalon is, nem csak kiállítási célra tartják őket, hanem gazdasági haszonállatok is.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettek várnak, de főleg a gyerekek miatt tartják a rendezvényt. Nekik nemzeti parkos és madártani egyesületes játékokkal, programokkal is készülnek, sőt, kutyásokkal is. Szombaton délelőtt négy pásztorkutya fajta mutatta meg tudását négy pásztorral egyetemben, egy hortobágyi rackajuh nyájat kellett terelniük az iskola udvarán. Egy ausztrál kelpie, egy border collie, valamint a magyar fajták közül pumi és sinka terelgette a fekete ördögök csapatát körbe-körbe az udvaron, követve gazdáik instrukcióit. A közönség megismerhette, hogy a négy fajta mennyire különböző módon irányítja a nyájat, és a szakmai ranglétra különböző fokozatait is felvonultatták a bojtár kutyától szinte a számadó szintig. Szombaton délután háromtól segítő kutyák bemutatóját tartják majd a helyszínen, míg vasárnap benti kiállításra invitálják az érdeklődőket.

Az esemény plakátja
Az esemény plakátja
Forrás: Beküldött

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában