Megbeszélés

2024.01.16. 16:00

Állatvédelmi kozultációra hívja az egri polgármesterjelölteket két civil szervezet

Állatvédelmi minimum programot ismertetett 7 pontban a Macskaárvaház Alapítvány és a Szurkolók az Állatokért Mozgalom.

Szabadi Martina Laura

Állatvédelmi konzultációra hívja a kápolnai Macskaárvaház Alapítvány és a Szurkolók az Állatokért Mozgalom Eger polgármesterjelöltjeit. A konzultációkra április 22-ig, a Föld napjáig kerül sor és két jelölt már vissza is jelzett, tudtuk meg a kápolnai szervezettől.

– Az elmúlt években Egerben sajnos az állatvédelemben szinte semmifajta előrelépés nem történt. Arra törekszünk, hogy a következő önkormányzati ciklus állatvédelmi szempontból ne teljen tétlenséggel – fogalmazott Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány  képviselője. A szurkolókkal a NOÉ Állatotthon szakmai partnereiként dolgoznak az állatvédelemért.

A szervezetek felhívásukban állatvédelmi minimum követelményeknek tekinthető pontokat osztottak meg. Erről szeretnének egyeztetni a jelöltekkel, s azt eljuttatják minden, a választási részvétel szándékával nyilvánosság elé lépő egri polgármester-jelölthöz.

– Minden jelöltek igyekszünk megkeresni, de természetesen annak is nagyon örülünk, ha esetleg maguk a polgármesterjelöltek jelzik nálunk nyitottságukat a párbeszédre a következő ciklusra felvázolt - alább olvasható - egri állatvédelmi minimál programról – fogalmazott. Hozzátette, a polgármester-jelöltekkel folytatott megbeszélések eredményét – nyitottság esetén – a jelölttel közösen szeretnék a nyilvánossággal ismertetni, de azt is nyilvánosságra hozzák, ha valaki elzárkózik a civil konzultációtól. 

1. Eger város önkormányzatának felügyelete alá tartozó, és Eger városával bármifajta jogviszonyban álló cégek, civil szervezetek, személyek esetében zéró tolerancia az állatkínzással szemben.

2. Ivartalanítási akció, amely a ciklus alatt teljes mértékben feltérképezi és felszámolja a gazdátlan ivaros macska kolóniákat Egerben

3. Olyan transzparensen és politikamentesen működő állatmenhely létrehozása, üzemeltetése, amely a kutya, macska, madár, vadállat és egzotikus társállat problémákra is képes gyorsan, törvényesen, magas szakmai színvonalon, állatbarát módon reagálni

4. Rovarbarát, madárbarát, fecskebarát, galamb barát városüzemeltetés

5. Vegán esélyegyenlőség biztosítása és megkövetelése

6. Speciális egri természet és állatvédelmi tananyag elkészítése a helyi iskoláknak

7. Az állatvédelmi törvény, valamint az állatvédelemre vonatkozó Btk rendelkezések szigorú betartása és betartatása kivétel nélkül mindenkivel Egerben

 

A felhívásra dr. Pápai Ákos, a Mi Hazánk Mozgalom és Jánosi Zoltán, a Momentum Mozgalom jelöltjei jeleztek vissza eddig.

Egerben egyébként néhány éve civil önkéntesek ivartalanítanak macskákat egy külföldi alapítvány segítségével, ennek hatására pedig a kóbor állomány egy része már steril, megelőzve a felesleges utcai szaporulatot illetve a párosodással terjedő betegségeket. Az önkéntesek kutyák ivartalanításába is kezdtek gazdás programjukon keresztül az Imperiál Állatkórház segítségével.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában