Haladás

2024.01.16. 19:30

A csupasztorkú géb megjelent a Tarnában is

A Tarna jászjákóhalmai szakaszán tavaly szeptember nyolcadikán két kifejlett és három fiatal példányt találtak, majd öt nappal később a jászjákóhalmai zúgónál nyolc felnőtt egyed és hét ivadék került kézre.

Hornyák Réka

A csupasztorkú géb már a Tarnában is jelen van

Forrás: haltanitarsasag.hu

2018 őszén Sallai Zoltán és Juhász Péter több helyen is kimutatta a csupasztorkú gébet a Tisza alsó szakaszán, Csongrád és Szeged között. A faj további gyors terjedésére felkészültek, mégis meglepő volt, hogy 2023. szeptember 8-án a Zagyva jászteleki zúgójánál két felnőtt egyedet és öt ivadékot sikerült fogni – írja a Magyar Haltani Társaság honlapján megjelent publikációjában Szepesi Zsolt és Pádár Patrik. 

A legnagyobb egyedre, egy 73 milliméteres példányra egy erősen áramló, kavicsos aljzatú szakaszon leltek rá, az összes többit pedig a medret részben elzáró keresztirányú kőszóráson, jelentős számú folyami géb és tarka géb társaságában találták meg. 

Az ivadékok alapján feltételezték, hogy a Zagyva alsó szakaszán is jelen van a faj, de ezt csak tavaly szeptember 29-én tudták igazolni, amikor a szolnoki zúgónál, az ujszászi kövezésen és a jánoshidai zúgónál összesen 53 példányt fogtak. 

Csongrád és a tarnai lelőhely között a távolság 153 folyamkilométer. Mivel a Maroson vízfolyással szemben évente ötven folyamkilométert is képes volt megtenni ez a faj, öt év alatt itt is feljuthatott önerejéből Jászjákóhalmáig. 

A csupasztorkú géb valószínűleg pár év alatt eljut majd a torkolattól Aldebrőig, mivel a folyami géb a Tarnában nyolc év alatt tette meg ugyanezt a távot. 

A magyarországi vízrendszerekben hét gébfaj él, a folyami géb, a tarka géb, a Kessler-géb, a kerekfejű vagy feketeszájú géb, a csupasztorkú géb, a kaukázusi törpegéb és az amurgéb. Ezek közül csak a legutóbbi számít a hatályos törvény értelmében inváziósnak, a másik hat spontán jövevényfajként van meghatározva. Egyes haltani kutatók azonban másként látják a helyzetet és 2022-ben, a Rosalia kézikönyvek sorozatban megjelent Özönállatfajok Magyarországon című kiadványban összesen 118 állatfajt mutatnak be, amelyeket inváziósként írnak le, köztük megtalálható mind a hét gébfaj. 

Korábban szerepelt a tarka géb és a folyami géb is a védett fajok listáján, de ez mára megváltozott. A halkutatók minden horgászt arra kérnek, hogy ne engedjenek vissza egyetlen gébet se. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában