Gyász

2024.01.12. 13:32

Egykori egyetemi docensét gyászolja a gyöngyösi campus

Dr. Szűcs István 1971-től 40 éven át dolgozott a felsőoktatásban Gyöngyösön a MATE jogelőd intézményeinél.

Szabó István

Életének 76. életévében elhunyt dr. Szűcs István, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gyöngyösi Károly Róbert Campus jogelőd intézményének nyugalmazott egyetemi docense, adta hírül a gyöngyösi campus.

Közlésük szerint dr. Szűcs István 1971-től 40 éven át dolgozott a felsőoktatásban Gyöngyösön, a MATE jogelőd intézményeinél. Agrármérnöki diplomáját a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karán szerezte meg. Az előírt gyakornoki idő teljesítése után szakmai gyakorlati pályafutását mezőgazdasági üzemben termelésirányítóként kezdte. E tapasztalatszerzést követően került oktatói státuszba.  Oktatási feladata előbb a növénytermesztéstan tartárgykör egyes tárgyainak tananyag fejlesztése – földműveléstan, talajvédelem, növénytermesztés-technológia és termékfeldolgozás, szántóföldi takarmánynövények termesztése –, üzemi és tantárgyi gyakorlatainak vezetése, később tantárgyi programjainak és elméleti óráinak oktatása volt.

Nevéhez kapcsolódik a gyepgazdálkodás oktatásának megszervezése, tananyagainak folyamatos fejlesztése és tantárgyainak oktatása a gyöngyösi mezőgazdasági képzésben.   Kutatásai – a gyepek talajvédő hatásának, a lejtős gyepterületek ráfordítás-hozam kapcsolatainak, hatékony hozamnövelésének vizsgálata – főként e szakterülethez kapcsolódtak. A több évtizedet átfogó vizsgálatok eredményeit A műtrágyázás és művelés hatása a természetes gyep termésére, lejtős területen címmel készített doktori értekezésben, majd a Hozamnövelés és hatékonyság lejtős gyepen című kandidátusi dolgozatában összegezte.

Az oktatói munkája mellett a mezőgazdasági mérnökképzéshez kapcsolódóan szakfelelősi feladatokat is ellátott. Elkészítette a mezőgazdasági menedzser asszisztens, az agrárinformatikus asszisztens, valamint a környezetgazdálkodási informatikus szakképzés szakmai és vizsgáztatási követelményeit.

A gyepterületek hasznosítására irányuló vizsgálatok, valamint a külföldi tanulmányutak tapasztalatai irányították figyelmét az agrárstruktúra átalakítás és a vidékfejlesztés feladataira. Munkatársaival szerepet vállalt az észak-magyarországi régió, elsősorban Heves megyei kistérségek vidékfejlesztési stratégiáinak, programjainak kidolgozásában. Ezen szakmai tevékenységének fontos oktatást érintő hozadéka a vidékfejlesztési agrármérnöki szak, valamint a vidékfejlesztési szakirányú továbbképzési szak programjainak kidolgozása, a szakok alapításának és indításának előkészítése, a szakokon folyó oktatás megszervezése. Szakfelelősi feladatai ellátása mellett tantárgyfelelősként elkészítette e képzések programjában szereplő több tantárgy – a vidékfejlesztés alapjai, az agrár- és vidékfejlesztési projektek tervezése, vidékfejlesztés – tantárgyi programjait, kidolgozta tananyagait és végezte az oktatás mindennapi feladatait.

Dr. Szűcs István négy évtizeden át dolgozott a gyöngyösi felsőoktatásban
Dr. Szűcs István négy évtizeden át dolgozott a gyöngyösi felsőoktatásban
Forrás: karolyrobertcampus.uni-mate.hu

Közreműködött az Észak-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási és Logisztikai Központ létrehozásában. Oktatási és kutatási tapasztalataira, valamint a széleskörű szakmai kapcsolataira tekintettel a 80-as évek végén megbízást kapott a szaktanácsadási tevékenység összefogására. Az Észak-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ igazgatójaként szervezte és irányította a gazdák és szaktanácsadók továbbképzését a régióban.

A Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Tanszék vezetőjeként a szakmai képzés felügyelete mellett közreműködött a szaktanácsadás térinformatikai szoftveres hátterének kialakításában, a kutatásokhoz szükséges térinformatikai adatbázisok létrehozásában.

Dr. Szűcs István munkája során közösségben és rendszerben gondolkodott, az együttműködés lehetőségeit kereste. E szemlélete jelen volt és érvényesült munkatársaival és a hallgatókkal kialakított kapcsolataiban egyaránt. Nyitottsága lehetővé tette, hogy túllépjen a megszokott tantárgyi, szakterületi határokon, és elfogadja, figyelembe vegye más diszciplínák sajátos nézőpontjait, alkalmazható módszereit. Ez tette sajátossá, gazdasági szemléletűvé az általa írt tananyagokat. Kutatásainak tervezésekor mindig gondolt a kapcsolódó szakmai területek oktatóinak részvételi lehetőségeire. Bízott a feladatorientált gyakorlati képzésben és a komplex gyakorlati feladatok megoldása során alkalmazott kiscsoportos forma eredményességében. Nemcsak a saját tantárgyi ismeretek elsajátítása volt számára fontos, hanem hitt abban, hogy az együttműködést feltételező feladatteljesítés közösségi élményei is fontosak a gyakorló szakemberré válás folyamatában.

Dr. Szűcs István munkáját az akkor még önálló főiskola több munkahelyi kitüntetéssel jutalmazta. 1997-ben a Művelődési és Közoktatási Minisztérium és a Földművelési Minisztérium Tankönyv-Nívódíjban részesítette a Legelő- és gyepgazdálkodás című tankönyvéért. 2008-ban a felsőoktatásban végzett munkáját az oktatási és kulturális miniszter Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett kitüntetéssel ismerte el, áll a gyöngyösi campus közleményében.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában