Jegyzet

2024.01.10. 08:00

Fogadalmak

Sike Sándor

Egy héttel vagyunk túl a nagy fogadalmak időpontján, s bizonyára nagyon sokan vannak, akik időközben rájöttek: nem tudják tartani maguknak tett ígéretüket. Rágyújtottak már, megitták az első stampó pálinkát, titokban ettek a hűtőben kínálkozó – az újévi ünnepről maradt – zsíros csülökből, esetleg előkerült régi szenvedélyük, a videó- vagy online játék, legyen az a call of duty modern warfare 3, vagy a sakk. Nekik üzenem, nem szabad elkeseredni. 
Több okra vezethető vissza ez a biztatás. Ezek sorában mégis meghatározó, hogy függőségeinktől nem is olyan egyszerű megszabadulni, s ha mégis sikerülne, az nem a szabvány újévi fogadalmak eredménye, hanem belső, időponttól független elhatározásé, esküdözések nélkül. 

Előállhatnék saját példámmal, amikor is tavaly január 6-án reggel fél hatkor „beleállt az agyamba” a gondolat: nem gyújtok rá többé. Mondani ugyan senkinek sem mondtam, de több mint egy éve tartom ehhez magam. Mégsem ez a kulcs a függőségeinktől való megszabaduláshoz. Minden ember más ebből a szempontból is. Ezt állítják a pszichológus, pszichiáter szakemberek is. S azt is, hogy kinél-kinél vannak kisebb-nagyobb visszaesések, s mindig újra meg kellhet küzdeni a „kórral”. 

Azoknak is van persze üzenetem, akik tartják magukat újévi fogadalmukhoz. Legyenek büszkék az állhatatosságukra, tartsanak ki, és ha megtörnének, fogjanak bele újra! Évfordulós dátumoktól függetlenül, akár saját elhatározásból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában